NB Radosav Ljumović – Promocija knjige Miraša Martinovića “Tužaljke iz davnina”


Promocija knjige Miraša Martinovića “Tužaljke iz davnina”, čiji je je izdavač Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”, biće održana u četvrtak (5. maj) u 19 časova.    

Riječ je o novom djelu jednog od najznačajnijih savremenih crnogorskih pisaca,  prepoznatljivom  po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore.

U promociji knjige će učestvovati:
Dimitrije Popović,
Anka Vučinić Gujić,
Nela Savković Vukčević i
autor knjige Miraš Martinović

Miraš Martinović jedan je od najznačajnih crnogorskih pisaca. U literaturu je ušao knjigom „Mit o Trešnji“ (prvijenac nagrađen književnim priznanjem Lazar Vučković). Na regioinalnim i širim prostorima postao je prepoznatljiv po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore koje je oživio u romanensknoj prozi: „Putevi Prevlise“, „Otvaranje Agruvijuma“, „Teuta, Snovi u Doklei“ i „Antički gradovi/snovi i sudbine“Objavio je i romane: „Jeretik“, „Vavilonski mudraci“, „Poslednji Eshilov dan“, „Harfistkinja iz Ura“, roman o Njegošu „Drugoga sunca luče“ i knjigu priča „Povatak u Aleksandriju“. Bogatu stvaralačku riznicu Martinović upotpunjuje pjesničkim knjigama: „Nevidljivi ljetopis“, „Govor kraljeva“, „Govor zemlje“, „Sašpatavanje s memorijom“, „Luk i lira“, „Glasovi iz kamena“ i „Dan koji nije prošao“. Djela su mu prevođena na nekoliko jezika. Dobitnik je Regionalne književne nagrade Teuta i Oktobarske nagarde Herceg Novog grada u kome živi. Član je  Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × one =