NB “Radosav Ljumović” – Promocija knjige pjesama „Podzemne vode” Radomana Čečovića


U srijedu, 10. aprila, u 19 časova, u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović”, održaće se promocija knjige pjesama „Podzemne vode” autora Radomana Čečovića.

O knjizi govore Milorad Durutović i Radoman Čečović.

Pjesnička zbirka „Podzemne vode“ Radomana Čečovića poigrava se metaforom o pjesničkom „poslu“ (i životu uopšte) kao o građevini, pri čemu je potrebno pridržavati se strogo određenih koraka, da bi se na kraju sve izgubilo u nestalnosti i činjenici da „ništa nije krajnje“. U tradiciji najkvalitetnijeg postmodernističkog poigravanja s ogoljavanjem umjetničkog postupka, nestalnošću granica među žanrovima, te konstantnim prelivanjem naracije u poetizaciju i obratno (jer „pjesma se polako davala u priču. A ona u narativ“), autor ruši ustaljene pjesničke konvencije izazivajući čitaoca da izađe iz „sigurne zone“.

RADOMAN ČEČOVIĆ SOBOM:

Rođen sam u Pavinom Polju 1979. godine. Tamo je, takođe, rođena jedna legenda o ljubavi i jedan dobitnik Ratkovićeve nagrade “. Prvu knjigu sam objavio 2011. godine. Zvala se ”Krivotvorene pjesme“. To je bilo oslobađanje od sopstvenog teksta. Na koricama je bila Dišanova „Mona Liza“ s posuvraćenim brkovima. U njoj se nalaze tri pjesme koje bih umio braniti životom. Objavila ju je Srednja stručna škola – Bijelo Polje.

Koautor sam knjige kratke proze „Priče o malim i velikim čudima“, sa Kemalom Musićem.

Zbirka „Implozija“ nastala je na Momišićima. Objavila ju je nikšićka biblioteka „Njegoš“. Moderatorka je na promociji kazala da se plaši tih pjesama, a ja sam to doživio kao kompliment.

„Podzemne vode“ su plod poetičkog bijesa – pred sobom i svijetom.

Radim u školi kao nastavnik književnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × one =