NB „Radosav Ljumović“ – Promocija šeste zbirke poezije autorke Velisave Seke Metđonaj


U Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“, u srijedu, 25. maja, održaće se promocija šeste zbirke poezije autorke Velisave Seke Metđonaj.

Ova knjiga je još jedna u nizu izdavačkih aktivnosti Biblioteke kojom se potvrđuje predanost na polju ovog segmenta rada naše ustanove.

Pored autorke na promociji će govoriti prof. dr Vesna Vukićević Janković i sociolog Žarko Božović.

Velisava Seka Metđonaj rođena je u Titogradu 1950. godine. Rano djetinjstvo provela je u Vojvodini. U trinaestoj godini sa porodicom se doselila u Titograd. Upravo tih dana napisala je svoju prvu pjesmu „Titograd“, koja je objavljena u listu „Titov Pionir“. Od tada redovno piše i objavljuje u brojnim časopisima. Teme koje preovladavaju u bogatom književnom opusu ove crnogorske spisateljice jesu teme koje su vezane za pojmove ljubavi i rodoljublja. Metđonaj takođe stvara za najmlađe, a osim poetskog iskaza stvara i u proznim formama.

Dr Vesna Vukićević Janković je diplomirala 1996. godine na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, a magistrirala 2001. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu. Doktorsku disertaciju „Poetika i estetika Njegoševih malih umotvora (prilog genologiji, poetologiji i versologiji)“ odbranila je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, 2005. godine. U zvanje redovnog profesora izabrana je 2020. godine. U brojnim studijama i ogledima obrađuje teme iz crnogorske i drugih južnoslovenskih književnosti, a bavi se i savremenim književnim i kulturalnim teorijama, u rasponu od književne istorije i poetike do komparativnih i interkulturalnih proučavanja.

Žarko Božović završio je Filozofski fakultet u Nikšiću. Svoje profesionalno opredjeljenje fokusirao je na polje sociologije. Duži niz godina radi i stvara u okviru uredništva programskog bloga Radija Crne Gore. Fokus njegovog rada usmjeren ja na edukativne, kulturno-umjetničke, naučno-obrazovne i dokumentarne sadržaje.

Promocija će se održati u sali „Marko Miljanov“ u Biblioteci, sa početkom u 19 časova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 + nine =