NBCG “Đurđe Crnojević” Cetinje – Poklon za Montenegrinu

 

Logo

 
 
 

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, Centralna narodna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević“ je nizom aktivnosti obilježila ovaj datum i kao i većina drugih nacionalnih biblioteka u svijetu te aktivnosti usmjerila na popularisanje knjige i čitanje, ali i sveukupnih civilizacijskih i kulturnih vrijednosti.

 

Poklon knjige od Centralne biblioteke sa Cetinja - 1

 

O obilježavanju ovog datuma od strane Centralne biblioteke ranije smo objavili prilog, a sad imamo itekako valjan razlog da to ponovo uradimo. Naime, Svjetski dan knjige i autorskih prava u Centralnoj biblioteci nije shavaćen tek kao obično podsjećanje na ovaj datum, već je za ovu priliku organizovano niz dobro osmišljenih i korisnih događaja i akcija.   Jedna od njih, a koja je nama posebno privukla pažnju je  odluka Centralne biblioteke da se svim narodnim bibliotekama u Crnoj Gori pokloni komplet publikacija iz svoje izdavačke produkcije od 2010. do 2013. godine.

 

Poklon knjige od Centralne biblioteke sa Cetinja - 2

 

Kako se radi o veoma vrijednim publikacijama, koje bi svaka organizacija, institucija ili pojedinac željeli da imaju u svojoj biblioteci, obratili smo se gospođi Jeleni Đurović, direktorici Centralne narodne biblioteke sa molbom da razmotre mogućnost da i našoj nevladinoj organizaciji, a za potrebe portala Montenegrina, poklone dio svoje izdavačke produkcije iz naznačenog perioda. Kako smo znali da Nacionalna biblioteka u kontinuitetu na najbolji mogući način ostvaruje svoju plemenitu misiju, a vjerujući da prate i rad drugih koji u granicama svojih mogućnosti doprinose očuvanju i prezentovanju kulturnih vrijednosti Crne Gore, bili smo posve sigurni u pozitivan odgovor.

 

Poklon knjige od Centralne biblioteke sa Cetinja - 3

 

I zaista nijesmo dugo čekali na odgovor koji nas je jako obradovao. Dobili smo na poklon izdanja koja su nam potrebna, a za koja nijesmo imali sredstava da ih kupimo. Međutim, mnogo značajnije od toga smatramo to što smo poklon knjige dobili od ustanove koja  predstavlja osnovnu instituciju države iz oblasti kulture, pa to na neki način doživljavamo i kao potvrdu kvaliteta i ispravnosti našeg rada.

Redakcija Montenegrine se srdačno zahvaljuje na poklonu.

 

Poklon knjige od Centralne biblioteke sa Cetinja - 4