Nemanja Dragaš – Dvostruki laureat

 

 

 

Pjesnik Nemanja Dragaš, najmlađi član Udruženja književnika Srbije i student Akademije umetnosti u Beogradu,  laureat  je 45. jubilarnog Festivala poezije mladih u Vrbasu, dobitnik nagrade “Stanko Simićević” za najmlađeg finalistu festivala, ali i dobitnik priznanja “Timočka lira”, koje je dodijelio Radio Beograd 2  najboljem pjesniku 52. Festivala kulture mladih Srbije u Knjaževcu.

Nemanja Dragas - nova 300Nemanja Dragaš je rođen 6. jula 1992. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu završio je u Pljevljima (Crna Gora) i dobitnik je diplome „Luča“.

Objavio je dvije zbirke refleksivne poezije, „Fantazija u plavom“ 2008. i „Mikrofonija zrelosti“ 2010. Najmlađi je član Udruženja književnika Srbije od decembra 2012, član je Saveza književnika u otadžbini i rasejanju od 2011. godine i književnog kluba Miloš Crnjanski od 2013.

Jedan je od pobjednika konkursa za učešće na internacionalnom književnom festivalu „Think- Tank- Town“ 2011. Osvojio je drugu nagradu na takmičenju mladih pjesnika „Timočka lira“ 2012. Učestvovao je dva puta na KUM-festu u Crnoj Gori. Jedan je od autora književnog zbornika mladih sa prostora bivše Jugoslavije – „RUKOPISI 34“. Jedan je od pobjednika konkursa „Reč u prostoru“ 2013.

Njegova pjesma „Voda“ pohvaljena je od strane KK „Rujno“ iz Užica na konkursu za najbolju pjesmu u 2011. godini. Na multimedijalnom festivalu u Pljevljima, osvojio je 3. mjesto u oblasti poezije 2011. i 2012. Laureat je 45. jubilarnog Festivala poezije mladih u Vrbasu i dobitnik je nagrade „Stanko Simićević“ kao najmlađi učesnik Festivala. Osvojio je prvu nagradu na Drugom međunarodnom festivalu poezije i kratke priče „Rade Tomić“ 2013. Laureat je 52. Festivala kulture mladih Srbije i dobitnik priznanja “Timočka lira“ koje dodeljuje Drugi program radio Beograda za najboljeg pjesnika Festivala. Bavi se i fotografijom. Dobitnik je prve nagrade za fotografiju na temu „Mladi i selo“ 2011. Osvojio je 3. mjesto na likovnom konkursu „Opstanak planete“ 2007, a njegov likovni rad je ušao u uži izbor Konkursa za strip „Prava djeteta“ 2009.

Bio je stipendista Ministarstva prosvjete Crne Gore, tokom tri godine školovanja. Osvojio je četiri prva mjesta na takmičenjima iz biologije, među kojima je i 1. mjesto iz biologije u kategoriji 1. razreda na Državnom takmičenju u znanju 2008.godine.

Producent je studentskog filma „I živi(m) sasvim“, studentskog dokumentarnog filma „Himalaji“, studentskog filma „Nagon“ i izvršni producent filma „Čistač“, saradnik na scenariju i učesnik radio drame „Vuk Ostoja“ u režiji Mihaila Vulovića. Interesuju ga i filmska i pozorišna režija. Bio je član studentskog žirija za izbor najboljih studentskih filmova svjetskih filmskih Akademija – “CILECT“ 2012. Učestvovao je u organizaciji 40. Međunarodnog filmskog festivala – FEST. Odabran je kao organizator za odlazak na Festival nacionalnih drama – Sterijino pozorje 2013. sa klasom glume prof. Mirjane Karanović.

Novine „Politika“ objavile su članak o njemu u rubrici „Ovo je bila njihova godina“ u decembru 2012.

Student je Akademije umetnosti u Beogradu na odseku Produkcija u klasi prof. dr Dejane Prnjat.