Nemanja Dragaš – Kaligram – govor umjetničkog sinkretizma

 

Dragas Nemanja - 2 - 2016

Nemanja Dragaš je rođen 6. jula 1992. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu završio je u Pljevljima. Objavio je dvije zbirke poezije: „Fantazija u plavom“ 2008.  i  „Mikrofonija zrelosti“ 2010. Njegove pjesme objavljivane su u zbornicima i  časopisima, kao što su književni zbornik „Novi mostovi“, književni magazin za Balkan, Diogen pro kultura magazin i Književne novine. Član je Saveza književnika u otadžbini i rasejanju.

Dobitnik je druge nagrade na poetskom takmičenju „Timočka lira“ 2012. Jedan je od pobjednika internacionalnog književnog festivala „Think- Tank- Town“ 2011. Učestvovao je dva puta na KUM-festu u Crnoj Gori. Jedan je od autora književnog zbornika mladih sa prostora bivše Jugoslavije, „RUKOPISI 34“. Njegova pjesma „Voda“ pohvaljena je od strane KK „Rujno“ iz Užica za najbolju pjesmu u 2011. godini. Na  multimedijalnom festivalu u Pljevljima, osvojio je  3. mjesto u oblasti poezije. Bavi se produkcijom, fotografijom i slikarstvom. Dobitnik je prve nagrade za fotografiju na temu „Mladi i selo“ 2011,  i za likovni rad na temu „Planeta Zemlja“.

Osvojio je četiri prva mjesta na takmičenjima iz biologije, od kojih je jedno i na  Republičkom takmičenju u znanju 2008.

Student je Akademije umetnosti u Beogradu.


Kaligram-  govor umjetničkog  sinkretizma

U vječitoj potrazi za pravim spoznajama i pravim riječima, desi se nešto što nametne svoje sopstvo kao impresija, estetika vizuelnog i forma koja snažno kazuje. Poezija je rana kroz koju misli dišu, bore se, suočavaju se, spajaju, potiru i traju,  dok god traje ono malo trenutaka u danu,  kada pjesnik osjeti da  je sve moguće. Riječi mogu da prate sliku, kao što ona može da prati riječi, samo onda kada postanu jedno, doživljeni najprije različitim, a onda istim čulima. Neodvojivo i postojano.  Sinkretička moć umjetnosti je dragocjena i sklona istrajnosti, ako se osjeti slobodnom i prirodnom. Kaligram se rađa upravo tada i traje koliko osjećaj da je dio stvarnosti koja ne prolazi.

Nemanja DragašDOM


ELEGIJA

Kad ona govori
nadrealizam