Neobičan spoj harmonike i klavira na platou ispred Dvorca kralja Nikole


Bar, 9. septembar 2020.

–  Muzički program 33. “Barskog ljetopisa” nastavlja se koncertom kamernog ansambla “Con Spirito”, kog čine Irena Merdović (harmonika), Ratka Vujačić (klavir) i Hristina Merdović (harmonika).  One će na platou ispred Dvorca kralja Nikole, u srijedu 9. septembra nastupiti izvodeći raznovrstan repertoar koji obuhvata djela Baha,  Pjacole, Hermose i drugih. Koncert počinje u 21h. 

Programu može prisustvovati do 100 ljudi  uz poštovanje propisane mjere fizičke udaljenosti. Publici će biti obezbijeđena propisna distanca, kao i dezinfekciona sredstva, dok je nošenje maski obaveza svakog pojedinca.

Irena Merdović je srednje muzičko obrazovanje stekla u muzičkoj školi Dr Miloje Milojević u Kragujevcu, u klasi profesora mr Vojina Vasovića. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji „Petar Ilič Čajkovski“ u Kijevu, Ukrajina, u klasi profesora Vladimira Besfamiljnova. Kao najbolji student bila je stipendista Ministarstva prosvjete Crne Gore od 1994. do 1999. godine. Magistrirala je na muzičkoj akademiji na Cetinju 2014. godine na Odsjeku za kamernu muziku. Dobitnica je više nagrada i stručnih priznanja. Prva je žena u Crnoj Gori diplomirani profesor klasične harmonike. Član je više kamernih sastava u Crnoj Gori sa kojima nastupa. Premijerno je izvodila Koncertni triptih A. Belošickog u Kijevu (1997). Snimala je numeru za pozorišnu predstavu „Post Scriptum“ u režiji Varje Đukić. Irena Merdović je profesor harmonike u Muzičkoj školi „Vasa Pavić“ u Podgorici, a njeni učenici već godinama osvajaju značajne nagrade na referentnim internacionalnim takmičenjima kao i na državnim i međunarodnim takmičenjima u Crnoj Gori.

Ratka Vujačić je rođena 1973. godine u Kotoru. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u Muzičkoj školi „Vida Matijan“ u Kotoru. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji na Cetinju na teoretskom odsjeku. Muzički je producent u Agenciji Digital DAB. Dirigent je hora – „Svetosavnik“ sa kojim je koncertno nastupala širom Crne Gore: u Kotoru, Herceg Novom, Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju, Baru. Tokom prethodne, 2019. nastupali su na Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, Andrić Gradu u Višegradu. Član je kamernog ansambla „Con Spirito“ sa kojima već godinama sarađuje i nastupa.

Hristina Merdović je učenica četvrtog razreda srednje muzičke škole „Vasa Pavić“ u Podgorici, odsjek harmonika u klasi profesorice me Irene Merdović. Prvih pet godina muzičke škole je pohađala klavir u klasi profesorice Lidije Skender, a tokom dosadašnjeg školovanja je u svakoj godini postigla odličan uspjeh. U prethodnim godinama je osvojila brojne nagrade na festivalima i takmičenjima širom naše zemlje, ali i u regionu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 + 19 =