Nikšić – Otvorena manifestacija “Dani Vita Nikolića”

 

Niksic 2

 
 

Povodom otvaranja manifestacije “Dani Vita Nikolića”, prenosimo saopštenje Ministarstva kulture Crne Gore:

Pavle Goranović, ministar kulture otvorio je sinoć (27.04.2016.) u Nikšićkom pozorištu manifestaciju „Dani Vita Nikolića” koju organizuje nevladina organizacija (NVO) Cehra – Alijansa za kulturu, ekologiju i ljudska prava i Fondacija „Stanislav – Ćano Koprivica“.

 

Pavle Goranovic u NK

 

Na otvaranju manifestacije, koja je inspirisana životom i radom znamenitog nikšićkog pjesnika, novinara i boema Vitomira Vita Nikolića, govorili su i profesori Ratko Božović, Nikola Koprivica i pjesnikova kćerka, Danica Nikolić.

Ministar Goranović je na otvaranju istakao da je ponosan što su Nikšićani, entuzijasti i zaljubljenici u pjesnikov rad, pokrenuli inicijativu koja je rezultirala manifestacijom Dani Vita Nikolića.

“Siguran sam: biti književnik i biti Nikšićanin znači nositi Vitov umjetnički gen, neku vrstu umjetničkog nasljeđa koje treba upotpuniti, odgovor na prilično velika očekivanja koja stoje pred svima koji dolaze poslije njega, te odgovornost ka umjetničkoj veličini koju treba opravdati”, kazao je ministar Goranović. On je dodao da je Nikolić svojim neprolaznim stihovima učinio da se pjesnicima mogu osjećati i oni koji ne pišu stihove, te da je grad Nikšić trajno obilježen Vitovom pjesničkom magijom kao dijelom zajedničkog sjećanja.

 

Manifestacija Dani Vita Nikolica

 

Prvi dan manifestacije obilježila je i premijerna projekcija dugometražnog dokumentarnog filma o životu i djelu Vita Nikolića, pod nazivom “U trag zaboravu”, čija je autorka Maja Janjušević.

Manifestacija „Dani Vita Nikolića“ trajaće od 27. aprila do 10. maja u Nikšiću.