Nikšić – Predstavljanje knjige Vjerske zajednice i nacionalizmi u Crnoj Gori(1965–1991) autora Dragutina Papovića


Matica crnogorska i Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića organizuju predstavljanje knjige

VJERSKE ZAJEDNICE
I NACIONALIZMI U CRNOJ GORI
(1965–1991)

autora Dragutina Papovića

Učestvuju: Jasmina Nikčević, predśednica Ogranka Matice crnogorske Nikšić; Marko Špadijer, publicista i urednik izdanja; Slavko Burzanović, istoričar; Ivan Tepavčević, istoričar i Dragutin Papović, autor.

Nikšić, Hotel „Onogošt“, utorak 14. mart 2023. godine u 18 sati.

Tekstovi nastali nakon višegodišnjeg proučavanja literature o vjerskim zajednicama u Crnoj Gori sabrani su u novoj knjizi istoričara Dragutina Papovića. Radovi su najprije objavljeni u časopisima Matica, Acta histriae i Montenegrin journal for social science. Po dva rada se odnose na djelovanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Katoličke crkve, jedan je posvećen Islamskoj vjerskoj zajednici (IVZ), a posljednji rad se bavi javnim angažmanom vjerskih poglavara u ovome periodu i njihovim odnosima sa predstavnicima ondašnje crnogorske vlasti.

U fokusu Papovićevih radova je uticaj vjerskih zajednica na politički život u socijalističkoj Crnoj Gori. Time su po mišljenju autora „pokazale da nijesu samo vjerske, već i institucije koje baštine i oblikuju nacionalne ideologije“. Zastupajući svoje nacionalizme poglavari najuticajnijih vjerskih zajednica su isticali da je zajednički život u viševjerskoj i multinacionalnoj Crnoj Gori uzvišena vrijednost, zbog čega u socijalističkom periodu gotovo i nije bilo primjera šovinizma.

Knjigu je objavila Matica crnogorska u okviru biblioteke Studije, kritike, eseji, a urednik izdanja je Marko Špadijer. Ovo je Papovićeva treća knjiga u izdanju Matice crnogorske nakon knjiga: „Protivnici vlasti u Crnoj Gori 1945–1948“ i „Intelektualci i vlast u Crnoj Gori 1945–1990“. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × four =