Nikšić – Promovisana monografija „Dukljanski knez Sveti Vladimir 970-1016“

 

 

Pavle Goranović, ministar kulture, govorio je sinoć na prezentaciji monografije „Dukljanski knez Sveti Vladimir 970-1016“, koja je bila organizovana u galeriji „Nikola I“ u Nikšiću.

Monografija „Dukljanski knez Sveti Vladimir“ objavljena je uz podršku Ministarstva kulture, u saradnji Narodnog muzeja Crne Gore sa Fondacijom „Sveti Petar Cetinjski“.

 

promocija-monografije-dukljanski-knez-sveti-vladimir

 

Ministar Goranović je na promociji kazao da će ovom monografijom nove generacije dobiti cjelovit pregled značajnog dijela našeg državnog identiteta.

“Ova monografija je bogata dragocjenim hagiografskim i književnim prilozima, kao i likovnim prikazima sveca i državnika, kneza Vladimira, pa time čini jedno kompletno djelo, važno kako za nas danas, tako i za one kojima u nasljedstvo ostavljamo obavezu čuvanja od zaborava našeg nematerijalnog nasljeđa i svjedočanstava o izvorima postojanja” kazao je ministar Goranović.

“Knez Vladimir Dukljanski simbol je najvećih civilizacijskih vrijednosti vjerske i etničke tolerantnosti i sloge, čiji kult već vjekovima baštine pripadnici različitih religija. Vjerujem da je u ovome najveća moć i duhovno bogatstvo Crne Gore”, kazao je ministar Goranović, dodavši takođe da Vladimir Dukljanski svojim djelom i uzornim životnim tokom predstavlja značajnu istorijsku smjernicu u razvoju i očuvanju crnogorskog identiteta.

Na prezentaciji je govorio i akademik Sreten Perović, kao i direktor Fondacije ”Sveti Petar Cetinjski”, Dragoljub Drago Rašović.

Prije promocije monografije otvorena je izložba „Kult Svetog Vladimira Dukljanskog 1016-2016“.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × four =