Niš – Grupna izložba „Savremena crnogorska likovna umjetnost II“


Grupna izložba „Savremena crnogorska likovna umjetnost II“ koju kurira istoričarka umjetnosti i kustoskinja Centra savremene umjetnosti Crne Gore Maja Dedić, biće otvorena u srijedu, 5. oktobra u 19 časova u Galeriji savremene likovne umetnosti Niš, u izložbenom prostoru Oficirski dom.

Umjetnici čiji radovi su zastupljeni na izložbi su: Zdravko Delibašić Beli, Petar Delijević, Abaz Dizdarević, Draško Dragaš, Dušica Ivetić, Roman Đuranović, Sonja Đuranović, Aleksandar Đuravčević, Milena Jovićević, Gordana Kuč, Marko Marković, Ana Matić, Jelena Pavićević, Tomo Pavićević, Luka Sekulić, Ivana Stanić, Jovana Vujović i Katarina Zlajić.

Izložba je plod višegodišnje saradnje Centra savremene umjetnosti Crne Gore i Galerije savremene likovne umetnosti Niš. Ovoj izložbi prethodila je „Savremena crnogorska likovna umjetnost“ koju je niška publika mogla vidjeti 2018. godine u Oficirskom domu, a potom i grupna izložba „Mera – granica“ umjetnika iz Niša u Podgorici. Cilj ovakvih saradnji i projekata je upoznavanje sa različitim umjetničkim scenama, parksama i kretanjima.

Kustoskinja Maja Dedić, je između ostalog, zapisala o izložbi u tekstu za katalog sljedeće:

„Izložba „Savremena crnogorska likovna umjetnost II“ priča o višedimenzionalnim sferama života današnjice iznoseći intimne i subjektivne stavove umjetnika. Zamišljena je kao niz pojedinačnih, specifičnih umjetničkih pojava, koncepata i iskaza crnogorskih vizuelnih umjetnika, koji putem različitih medija promovišu ličnu poetiku i percepciju stvarnosti. Ideja je bila da se, koristeći markantne primjere, odaberu i prezentuju autentične umjetničke pojave i sadržaji, što će učiniti da se predstave različite estetske osobenosti i na kompleksan način prikažu polja interesovanja crnogorskih umjetnica i umjetnika danas. Prezentovanim radovima želimo da prikažemo kako umjetnost pruža odgovore na društvene i lične dileme, koja pitanja postavlja i koji su novi pravci ka kojima se kreću crnogorski autori.“

Izložbu će otvoriti kustoskinja Maja Dedić, a publika će moći da je pogleda do 27. oktobra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − 11 =