Njujork – Poziv za Draganu Kršenković Brković iz Apexart kulturnog centra

 

 

 

Dragana Krsenkovic Brkovic 250Apexart kulturni centar iz Njujorka uputio je poziv književnici Dragani Kršenković Brković da od 19. marta do 18. aprila bude njihov gost u programu koji nosi naziv Apexart – Umetnici u gostima. Ovim programom umjetnicima je obezbijeđen jednomjesečni boravak na Menhetnu.

Apexart rezidencijalni program stipendistima nudi mogućnost da posjete razne događaje, predavanja, radionice, da prate koncerte i pozorišne predstave, kao i da se upoznaju sa savremenom njujorškom umjetničkom scenom i manje poznatim kulturnim institucijama u Njujorku. U okviru ovog programa u galerijskom prostoru Apexarta predviđeno je i veče na kome rezidencijalni gost predstavlja svoj književni ili likovni rad njujorškoj publici.

Apexart kulturni centar, osnovan 1994. godine, smješten je na Menhetnu. Kroz izložbe, međunarodne rezidencijalne programe, publikacije i različite kulturne događaje on nastoji da podstakne javni dijalog o savremenoj umjetnosti.

Od 1997. rezidencijalni program Apexart – Umjetnici u gostima ugostio je brojne umjetnike iz čitavog svijeta – Rodni Glik iz Australije, Vila Bredlija iz Škotske, Simon Seik iz Danske, Trevora Mahovskog iz Kanade, Eni O’Nil sa Novog Zelenda, i dr.

Apexart kulturnom centaru pomoć i podršku pružaju National Endowment for the Arts (Nacionalna zadužbina za umjetnost), koju finansira Vlada SAD-a, i grad Njujork.