NMCG: Identitetski reperi viševjekovlja crnogorske kulture


Godinama unazad publika je navikla da je maj – mjesec muzeja. Ovih dana, muzeji su ponovo otvorili svoja vrata za posjetioce i iz digitalnog vraćaju se u realni svijet. Ipak, zbog globalne pandemije kovida 19, ovogodišnje obilježavanje 18. maja – Međunarodnog dana muzeja, pomjereno je za novembar.

Narodni muzej Crne Gore, shodno datim okolnostima, obilježava Međunarodni dan muzeja, podsjećanjem na najznačajnije identitetske eksponate koje čuva pod svojim okriljem.

Tako “virtuelni obilazak” muzejskih jedinica, kroz desetominutni film, predstavlja Oktoih prvoglasnik – prvu štampanu knjigu kod Južnih Slovena, štampan 4. januara 1494. godine, koji se čuva u Dvorskoj biblioteci Muzeja kralja Nikole, kao i originalni rukopis Njegoševog Gorskog vijenca u Biljardi.

Iz bogatih zbirki Etnografskog muzeja predstavlja se kolekcija ćemera – neizostavnog ukrasnog elementa ženske svečane narodne nošnje.

Iz Umjetničkog muzeja, koji posjeduje veliki broj značajnih djela jugoslovenske umjetnosti, ikone, kopije fresaka i najveću kolekciju djela likovnih umjetnosti Crne Gore, podsjećamo na amblematično djelo barda crnogorske Moderne, Petra Lubarde – Noć u Crnoj Gori. U stalnoj postavci Istorijskog muzeja nalazi se Krstaš barjak iz bitke na Vučjem dolu, sa impozantnim brojem puščanih proboja na njoj. Na kraju filma predstavlja se jedna od najvrjednijih hrišćanskih relikvija u svijetu – Ikona Bogorodice Filermose, koja se nalazi u Plavoj kapeli u Vladinom domu na Cetinju.

Film se od poneđeljka, 18. maja, može pogledati na YouTube kanalu i društvenim mrežama Narodnog muzeja Crne Gore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 + three =