“Noć muzeja 2012”

 

 

Međunarodni dan muzeja je 18. maj i obilježava se u svijetu već 35 godina. Obilježavanje Dana muzeja pokrenuo je Međunarodni savjet za muzeje (ICOM). Svake godine ICOM muzejima preporučuje temu vezanu za aktuelnosti u oblasti muzejske aktivnosti. Ovogodišnja tema je: Muzeji u svijetu promjene. Novi izazovi, nove inspiracije. Ova manifestacija je zgodna prilika da muzeji širom svijeta skrenu pažnju javnosti na značaj kulturne baštine kao i na izuzetno važnu ulogu muzeja u njenom očuvanju.

Na inicijativu Francuske muzejske direkcije, u većini evropskih zemalja od 2005. godine, organizuje se još jedna manifestacija – “Noć muzeja”. Održava se pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i UNESCO ICOM, u subotu najbližu 18. maju, odnosno Međunarodnom danu muzeja.
Obilježavanje ove manifestacije ima za cilj da što veći broj ljudi prati dešavanja koja se organizuju tim povodom. Uobičajena je praksa da muzeji te noći budu otvoreni do kasnih večernjih sati i da svojim posjetiocima besplatno stave na raspolaganje sadržaje svojih zbirki i programa.

U više gradova Crne Gore obilježena je ova manifestacija. Narodni muzej na Cetinju je objedinio manifestacije “Dan muzeja” i “Noć muzeja”. Tom prilikom organizovano je više izložbi i kulturnih događaja, a u Noći muzeja, vrata svih muzeja i galerija na Cetinju su bila otvorena za sve posjetioce.
Ovogodišnjoj manifestaciji “Noć muzeja”, pridružili su se muzeji iz ostalih gradova Crne Gore sa posebnim programima, ili su omogućili slobodan obilazak stalnih izložbenih postavki. Svoja vrata su otvorili: Pomorski muzej Crne Gore, Muzeji i galerije Podgorice, Zavičajni muzej Bar, Muzeji Kotor, Centar za kulturu u Tivtu, Zavičajni muzej ”Ganića kula” Rožaje, muzeji u Herceg Novom, Budvi, Ulcinju, Beranama i Kolašinu.

Prošle godine napravili smo prilog o obilježavanju manifestacije “Noć muzeja” na Cetinju. Ove godine smo posjetili Muzej grada Budve i donosimo vam fotografije koje bar djelimično mogu da prikažu bogastvo kulturne baštine koja se čuva u ovom muzeju. Budva predstavlja jedan od najstarijih urbanih centara na Jadranu u kojem se odvijao kontinuiran i aktivan život, pa otuda ne čudi veliko bogastvo arheološkog materijala koje se ovdje čuva.
Vrlo je teško, na ovaj ili bilo koji drugi način dočarati kulturno istorijske specifičnosti ovog podneblja bez upoznavanja bogate arheološke i etnografske postavke ovog muzeja, đe je svaki eksponat dokument i svjedočanstvo. Iz tih razloga preporučujemo vam da prvom prilikom obavezno posjetite Muzej grada Budve.