Nova internacionalna priznanja

 

Nova internacionalna priznanja za crnogorskog karikaturistu Darka Drljevića stigla su iz Irana, Argentine, Engleske, Francuske…

Na prvom internacionalnom festivalu karikature koji se održan u Teheranu, Iran, Darko Drljević  je osvojio specijalnu nagradu. Tema festivala je bila ,,Antiterorizam”. Na ovom prestižnom takmičenju, učestvovalo je preko 600 autora iz čitavog svijeta, sa nekoliko hiljada radova. http://www.hajnos.pl/,  http://www.irancartoon.ir/gallery/album519, http://caricaturque.blogspot.com/

 


Nagrađena karikatura u Teheranu

 

U Buenos Airesu, Argentina, na šesnaestom internacionalnom festivalu humora, Darko Drljevic je osvojio čak tri nagrade. Prvu nagradu u kategoriji portret karikature, drugu nagradu u kategoriji grafičkog humora i specijalnu u kategoriji-humor u digitalnoj tehnici.

 

 

 

 

Ovih dana Drljević je pozvan  da bude gost na slikarskoj smotri u Liverpulu, gdje će raditi slike na temu –Igračka mog djetinjstva”. Ova izložba će se prenositi u više gradova u Velikoj Britaniji, a biće postavljena i u Podgorici. Organizator ove izložbe je gospodja Istra Toner, akademska slikarka, porijeklom iz Pule, a koja živi u Vest Kirbiju u Škotskoj.

Napominjemo da je Darko Drljević u junu mjesecu, na poziv organizatora, učestvovao sa svojim radovima na Festivalu humora i karikature u Selestatu u Francuskoj. Svjetski i crnogorski poznati karikaturista Darko Drljević, kako se to kod nas popularno kaže, iz “tehničkih” razloga nije mogao da otputuje u Francusku. Cijeneći kvalitet njegovih radova, organizator je pripremio izložbu Darkovih karikatura na ovom Festivalu. Poznati evropski karikaturisti na čelu sa predsjednicom evropskog Udruženja Marlenom Phole slikali su se ispred Darkove izložbe u znak podrške njegovom radu.

Sve češći pozivi za učestvovanjem na raznim festivalima, kao i veliki broj osvojenih nagrada u prethodnom periodu, dovoljan su dokaz koliko je Darko Drljević doprinio da se na najbolji mogući način reprezentuje Crna Gora u raznim zemljama. Njegovi česti izostanci sa raznih takmičenja i festivala, zbog “tehničkih” problema,  sigurno  šalju neku drugu sliku o odnosu naše države prema uspješnim kulturnim stvaraocima.

 

Plakat za izložbu u Selestatu

 

Izložba Darka Drljevića u Selestatu, Francuska

 


Evropski karikaturisti u Selestatu

 

 

Darko Drljević, rođen 28. 02. 1962 g. u Kolašinu, Crna Gora. Slobodni je umjetnik od 1997 g. Predsjednik je Udruženja karikaturista Crne Gore i ogranka evropskog Udruženja karikaturista (FECO Montenegro).
Nosilac je oko 70 nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima i konkursima za karikaturu i strip. Imao je 30 samostalnih i preko 350 kolektivnih izložbi. Učesnik je brojnih kolonija karikature, između ostalih: Zaječar 2000, Kruševac 2002, Vršac 2000, Danilovgrad 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, Zemun 2006, Ploešti (RO) 2001, Busteni (RO) 2004 …
Osnivač je humorističko-satiričnog magazina ,,TUŠ” i organizator Prvog međunarodnog festivala karikature – KOLAŠIN 2007. Umjetniški je direktor prestižne Kolonije karikature, koja se svake godine održava u Danilovgradu.
Bavi se slikarstvom, ilustracijom, grafikom, ilustrovanjem udžbenika, kao i animiranim filmom.
Ilustrovao je mnoge knjige. Objavljivao je karikature u raznim časopisima i dnevnim novinama, kao i na televiziji. Bavi se i amaterskim pozorištem. Na Festivalu amaterskih pozorišta u Bijelom Polju, za predstavu ,,Conekt” osvojio je specijalnu nagradu za najbolji autorski tekst.
Uvršten je u antologiju ,,Svjetska karikatura”, među najveća svjetska imena iz ove oblasti umjetnosti.
Živi i radi u Podgorici.

(Dio Darkovih nagrađenih karikatura u prethodnom periodu – LINK)

(Dio Darkovog likovnog stvaralaštva – LINK)