Nova knjiga Branke Bogavac “Susret je najveći dar”U izdanju Narodne knjige iz Podgorice i MIBA Books-a iz Beograda objavljena je izuzetno značajna knjiga sjećanja Branke Bogavac Susret je najveći dar. Naša poznata novinarka koja više od 40 godina objavljuje intervjue sa najvažnijim umjetnicima iz cijelog svijeta, prvi put se upustila u pisanje o sebi, a ne o drugima. Bogavac je, osim razgovora, objavila mnoštvo tekstova o velikim kulturnim događajima kao što su Saloni knjige u Parizu i velike izložbe ili  Međunarodni filmski festrival u Kanu.

         Ovoga puta u centru pažnje su njena sjećanja na dugi i zanimljiv put koji je prešla od svog sela Bora i rodne Petnjice (Bihor), preko Beograda do Pariza. Istovremeno, to je i freska jedne epohe, nastala bez namjere da bude više od ličnog svjedočanstva, pa je samim tim riječ i o dokumentu izuzetne vrijednosti.

         Knjiga obuhvata period djetinjstva i mladosti koje je provela u Crnoj Gori i Jugoslaviji, sa finim opisima kako se nekad živjelo i radilo, atmosferom rodne kuće na selu i Studentskog grada u Beogradu, druženjima… Zatim slijedi opis njenog odlaska u Pariz, bolno napuštanje zavičaja, ali i praćenje one sretne zvijezde koja ju je vodila kroz cijeli život. Može se u ovim uspomenama naći i miris one daleke, ali i dalje čuvene 68. godine, kao i dekor Filmskog festivala u Kanu, opis nekih velikih kulturnih događaja u Parizu, na kojima je umjela da se izbori da sretne slavne pisce poput Borhesa, ali i drugim okolnostima, kao što je bio slučaj sa Sioranom, Joneskom, Ekom, jer je bila predana i uporna.

         Od sjećanja koja su najprije bila namijenjena samo djeci i unucima, Branka Bogavac je izatkala jednu veoma zanimljivu knjigu za mnoge radoznale duhove koji se zanimaju za životopise i biografije. 

“Ovo je knjiga duboke odanosti sebi, rodnom mjestu, koje je uvijek opredjeljujuće, pa i kada nam se čini da to nije, odanosti prema roditeljima, bližnjima, prijateljima….znamenitim ličnostima koje je srela u životu, intervijuisala, prijateljovala”, kaže u tekstu predgovora pisac Miraš Martinović.