Nova knjiga Miraša Martinovića DIOKLITIJSKO ZAVJEŠTANJE

 

 

Centralna narodna biblioteka “Đurđe Crnojević” sa Cetinja

objavljena nova knjiga Miraša Martinovića
DIOKLITIJSKO ZAVJEŠTANJE

 

JEDINSTVENO DJELO U CRNOGORSKOJ KNJIŽEVNOSTI

 

Kula - Zvonik Preciste KrajinskeRiječ je o devetoj Martinovićevoj knjizi, u ciklusu koji se bavi antičkim i srednjevjekovnim temama, čiju vertikalu čini priča o dukljanskom knezu Vladimiru i blaženoj Kosari, kćerki bugarskog cara Samuila, i njihovoj ljubavi. Seleći se iz legende u legendu, iz stoljeća u stoljeće, ova priča je doživljavala razne metamorfoze, ali je uvijek sačuvala auru vječne ljubavi koja je neuništiva.

Za ovu knjigu, Martinović je koristio istorijsku građu, ali i brojne legnede.

Ta ljubav, prerasla u legendu, traje deset stoljeća. Priča u ovoj knjizi jednako je svježa kao da se juče desila.

Kao podlogu Martinović je inkonporirao tekst Ljetopisa popa Dukljanina, onaj dio koji se odnosi na Svetog Vladimira, a koji istovremeno predstavlja prvi roman u slovenskim književnostima, napisan prije deset vjekova.

“Priču o dukljanskom kralju Vladimiru i njegovoj smjernoj supruzi, ženi izuzetne moralne čistote i ljepote, kraljici Kosari, u monaštvu Teodori, autor je ispričao na više načina, u više varijanti, kao niko do sada.

Ljepota i tragičnost Kosarina  se posebno ističu kroz ispovijest opisanu njenom rukom iz koje se vidi da se ona uzvisila kao “božja suparnica”, uzvišenija kao žena od krvi i mesa nego svetica.

Ovaj polifoni, prstenasti roman Miraša Martinovića pruža brojne mogućnosti za analizu i tumačenje, razuđen i u sadržajnom i u formalnom pogledu.

U crnogorskoj književnosti ovo djelo je jedinstveno. Njegovo publikovanje predstavlja ne samo veliki izdavački, nego i kulturni i estetski poduhvat”, zapisao je u recenziji Marijan Mašo Miljić.

 

Dioklitijsko zavjestanje - naslovna komplet

 

 Kula – Zvonik Prečiste Krajinske – Foto: Vlado Duletić