Nova knjiga Nemanje Dragaša “Obećani svemir”

 

 

„Obećani svemir“  Nemanje Dragaša – autentična poetika o trenucima i stanjima duha

 

Nemanja Dragaš - 2Nemanja Dragaš je rođen u Beogradu 1992. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Pljevljima. Sada je student PRODUKCIJE na AKADEMIJI UMJETNOSTI u Beogradu. Autor je knjiga: “Fantazija u plavom” (2008) i “Mikrofonija zrelosti” (2010). Najmlađi je član Udruženja književnika Srbije i jedan od najnagrađivanijih mladih pjesnika Srbije. Student je četvrte godine Akademije umetnosti u Beogradu, student prodekan fakulteta i  laureat Vidovdanske nagrade Akademije umetnosti za studenta generacije. Poducent je nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova i predstava. Dnevni list „Politika“ u novogodišnjoj rubrici “Ovo je bila njihova godina”, proglasila ga je jednim od najuspješnijih mladih umjetnika Srbije 2012. godine.

Nemanja Dragas- Obecani svemirNa 45. Festivalu poezije mladih u Vrbasu, osvojio je prvu nagradu. Kulturni centar Vrbas – Festival poezije mladih, u maju je objavio knjigu Nemanje Dragaša “Obećani svemir”. Knjiga ima četiri tematska ciklusa: Ne vraćaj me, Somot i prašina, Lakše od stvarnosti i Četvrti zid.

„Obećani svemir“ je autentična poetika koja isijava kosmičku energiju iz suštine čovjeka u društvu i vremenu. Novine „Politika“, „Večernje novosti“, „Pančevac“, „Naše novine“… ocijenile su ovu knjigu poezije kao literaturu koju vrijedi pročitati i koja na poseban način tretira  trenutke i pojave, stavljajući u središte svakog čovjekovog svemira – duhovna i estetska svojstva života i bezuslovnog jedinstva kojem u životu težimo.