Nova knjiga u izdanju časopisa Komun@ – „Priče moje majke“ Dragice Dace Marković

U izdanju časopisa Komun@ upravo je izašla iz štampe knjiga pod naslovom „Priče moje majke“ čija je autorka Dragica Daca Marković, književnica i slikarka koja je rođena u Ivangradu (Berane) a koja je završila Pedagošku akademiju u Nikšiću i Filozofski fakultet U Beogradu -odsjek istorija umjetnosti. Živi i radi na relaciji Berane- Beograd.

Ovo je inače trinaesta po redu knjiga koju je izdao časopis Komun@ “koja unosi čari života kroz vrata uspomena, kroz koje prolazi naša misao od detinjstva i mladosti do kraja života, kada sjećanje postane mjesto kojem se rado vraćamo, srećni za opet preživljeno u sjećanjima”, zapisao je u predgovoru Slavko Marković, profesor i pjesnik.

U knjizi “Priče moje majke” Daca Mar, koja je u književnom i slikarskom svijetu prepoznata po tom pseudonimu, ona piše svoju priču neiskazanu do kraja kao svjedok svih događaja koje su zabilježene u pričama koje oživljavaju uspomene na Dacin čarobni svijet djetinjstva i nemir mladosti…

“Strepnja za sudbinu junaka priča prenosi se i na piščev doživljaj svega, pa i na čitaoca, koji za trenutak pobjegne u svoju priču, djedinjstvo ili mladost. Sve je to neka vrsta *spasa* od prolaznosti života i svega što život donosi i odnosi”, stoji između ostalog u predgovoru ove zanimljive knjige.

Autorka knjige je inače slikarka koja piše prozu i poeziju, sa 15 objavljenih knjiga, od čega 8 zbirki poezije i šest romana i sa po jednom knjigom o pričama i lirskim zapisima koja je kao slikarka o sada imala 45 veoma zapaženih samostalnih, a  učesnica je i  na više od 500 grupnh izložbi u Podgorici, Beogradu, Londonu, Moskvi, Diseldorfu, Šidu, Rijeci, Perastu …pri čemu je dobitnik više značajnih nagrada među kojima je i za životno djelo od strane Udruženja umjetnika Srbije.

Foto: časopis Komuna

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 + ten =