Nova knjiga u izdanju Matice crnogorske


Matica crnogorska objavila knjigu istoričara Dragutina Papovića

VJERSKE ZAJEDNICE I NACIONALIZMI U CRNOJ GORI (1965–1991)

Nakon višegodišnjeg proučavanja literature o vjerskim zajednicama u Crnoj Gori i njihovom pravnom položaju, nastaju tekstovi koji su sabrani u novoj knjizi istoričara Dragutina Papovića. Kako autor u predgovoru navodi „ono što sam u početku planirao kao jednokratno istraživanje za potrebe jednog naučnog skupa, preraslo je u detaljno istraživanje položaja i djelovanja vjerskih zajednica u Crnoj Gori od 1965. do 1991. godine“. Radovi su najprije objavljeni u časopisima Matica, Acta histriae i Montenegrin journal for social science. Po dva rada se odnose na djelovanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Katoličke crkve, jedan je posvećen Islamskoj vjerskoj zajednici (IVZ), a posljednji rad se bavi javnim angažmanom vjerskih poglavara u ovome periodu i njihovim odnosima sa predstavnicima ondašnje crnogorske vlasti.

U fokusu Papovićevih radova je uticaj vjerskih zajednica na politički život u socijalističkoj Crnoj Gori. Time su po mišljenju autora „pokazale da nijesu samo vjerske, već i institucije koje baštine i oblikuju nacionalne ideologije“. Upravo je ovaj autorov stav i opredijelio naslov knjige. Zastupajući svoje nacionalizme poglavari najuticajnijih vjerskih zajednica su, držeći se svojih vjerskih učenja, isticali da je zajednički život u viševjerskoj i multinacionalnoj Crnoj Gori uzvišena vrijednost, zbog čega u socijalističkom periodu gotovo i nije bilo primjera šovinizma.

Najnovija knjiga Matice crnogorske obima 324 strane, objavljena je u okviru biblioteke Studije, kritike, eseji. Urednik izdanja je Marko Špadijer, a ispred izdavača knjigu potpisuje Ivan Ivanović. Ovo je Papovićeva treća knjiga u izdanju Matice crnogorske nakon knjiga: „Protivnici vlasti u Crnoj Gori 1945–1948“ i „Intelektualci i vlast u Crnoj Gori 1945–1990“.  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 + 8 =