Nove knjige Momčila Bakrača

Poštovani pośetioci, pretstavljamo vam Momčila Bakrača, književnika iz Vrbasa. Ovaj put, objavljujemo biografiju i izvode iz recenzija za nove knjige koje su nedavno objavljene u izdanju Udruženja “Centar kulturnog razvoja” iz Vrbasa. U narednim prilozima, objavićemo nešto od njegove poezije, proze, likovne kritike…


BILJEŠKA O AUTORU

Momčilo Bakrač, pjesnik, pripovjedač, putopisac i esejista, objavio je sledeće pjesničke knjige: „Samoogledalo“ (Orpheus, Novi sad, 2006.), „Žamor u katakombi“ (Šumadijske metafore, Mladenovac, 2006.), „Nadnica za beketovanje“ (Prometej, Novi Sad, 2007.), „Bivša celina“ (Adresa, Novi Sad, 2008.), „Saspisci uma“ (Adresa, Novi Sad, 2011.), „Grešne iluminacije“ (Kairos, Sremski Karlovci, 2014.), „Bar-oko“ (CKR, Vrbas, 2016.), „Svetlo putešestvo“ (CKR, Vrbas, 2017.), „Tekući frasovi i stajaća bistrina“ (CKR, Vrbas, 2018.), te zbirke pripovjedaka „Dopisivanje nemuštog“ (CKR, Vrbas, 2017.) i „Svici i makulatura“ (CKR, Vrbas, 2018.).

Dobitnik je mnogih nagrada za poeziju i prozu, od kojih su važnije: „Zlatna struna“ tradicionalne manifestacije Smederevska pesnička jesen, u dva navrata, 2004. i 2006. godine, prva nagrada za poeziju časopisa „Ulaznica“ u Zrenjaninu 2005. godine, pjesnički je laureat konkursa „Šumadijske metafore“ iz Mladenovca za 2006. godinu, osvojio je prvu nagradu na Svetosavskom pjesničkom konkursu u Knjaževcu 2007. godine, laureat je pjesničkog konkursa u Andrićgradu 2016. i nagrade „Vukovi lastari“ iz Loznice iste godine.

Prvonagrađeni je autor na 22. konkursu za najbolju neobjavljivanu pripovjetku na srpskom jeziku „Milutin Uskoković“ iz Užica za 2014. godinu. Njegove pjesničke knjige „Samoogledalo“ i „Saspisci uma“ našle su se u najužem izboru za nagradu „Đura Jakšić“ iz Srpske Crnje, „Grešne iluminacije“ bile su u užem izboru za nagradu „Rade Drainac“ iz Prokuplja, „Samoogledalo“ i „Bivša celina“ u užem izboru za najbolju knjigu na srpskom jeziku Društva književnika Vojvodine. Pripovjetka „Putalj“ dobila je specijalnu pohvalu na konkursu „Laza Lazarević“ iz Šapca.

Eseje o likovnoj umjetnosti i književnosti, takođe poeziju i prozu, objavljuje u značajnoj književnoj periodici, kao što je Letopis Matice srpske, Međaj, Trag, Zlatna greda i drugo. Pjesme su mu prevođene na više stranih jezika, uvrštene u domaće i strane antologije.

Učesnik je mnogih književnih manifestacija i pjesničkih susreta, organizator je književnih večeri i tribina „Aprilski susreti pisaca“ u Vrbasu i mnogih drugih kulturnih manifestacija u Vrbasu i Novom Sadu. Nekoliko godina bio je član žirija za „Brankovu nagradu“ u Novom Sadu. Sa engleskog jezika prevodi poeziju i rok-liriku. Piše i književne kritike, recenzije, likovne kritike. Bavi se skulpturom, primijenjenom umjetnošću i muzikom. Povremeni je kolumnista za novine i časopise. Živi na relaciji Vrbas – Beograd, uživa svojstvo slobodnog umjetnika.

Član je Udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine, Crnogorskog društva nezavisnih književnika, Matice crnogorske, Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

***

Krajem 2018. godine, u izdanju Udruženja “Centar kulturnog razvoja” iz Vrbasa, objavljene su dvije knjige: „Tekući frasovi i stajaća bistrina“, knjiga pjesama i „Svici i makulatura“, zbirka pripovjedaka.


Tekući frasovi i stajaća bistrina

Iz recenzije:

Kontemplativni, autorefleksivni vez Bakračevog pjesničkog vrludanja kroz prizore, kako eksterne tako i unutrašnje, kroz stanja izbivanja, reminiscencije, sentimente, asocijativne prosjeve i imaginativne skice, ukazuje se kao argonautika, plovni put nepoznatim arhipelazima, otkrivalačka avantura, usuđujem se reći čak i otkrovenjska, ali koja ne doseže do konačne odgonetke, do jeftinog razrješenja tajne, koje bi predstavljalo ključ za nalaženje one bistrine u jezgrištu. Jer tog ključa nema, ni po pjesničkom niti po argonautskom usudu, važni su samo pjev i plovidba, to jeste jedino što nas osmišljava, što nam preostaje.Svici i makulatura

Iz recenzije:

Sastavne cjeline ove knjige priča izve­dene su jezikom autorovog zavičajnog crnogorskog nasljeđa. Ta koloritnost Ba­kračevoj prozi daje naročit prizvuk, kao i primjetnu sentimentalnu notu, nastalu u posezanju za govornim i izražajnim tonalitetom donijetim iz autorovog djеtinjstva, onog za svakog čovjeka čude­snog i sudbinski važnog perioda ranog uzrastanja, dakle iz sopstvenih početnih, inicijatičkih jezikoslovnih iskustava.

Pokretački moto naracijskih sklopova u ovoj zbirci koji stvarnost oslikavaju iz rakursa zbiljske zasnovanosti glasio bi: „Putovati, gledati, pronicati.“

Premda je samom autoru jasno da stvarnost neprestano isklizava iz svakog konačnog i cjelovitog objašnjenja.

Onoliko koliko je svijet zagonetan i ne­svodive njegove pojave, onoliko koliko su ljudski likovi začudni i neuhvatljivi – toliko je topos ovih pripovjesti jedan razuđen arhipelag čija se mapa nepre­stano docrtava, čije su granice neutvrđe­ne i mogućnosti nepremjerene, kao što i priliči svakoj istinskoj avanturi pripo­vjedanja.