Novi dokumentarni film Bola Boškovića “Ja Maria Gabriela unuka kraljice Jelene Savojske”


Nakon premijere u Kraljevskom pozoristu Zetski dom na Cetinju početkom prošlog mjeseca, u Podgorici će u petak 11. novembra sa početkom u 20. sati u Velikoj Sali KIC-a u “Budo Tomović” biti prikazano novo filmsko ostvarenje renomiranog crnogorskog kompozitora i filmskog stvaraoca Miodraga Bola Boškovića – “Ja Maria Gabriela unuka kraljice Jelene Savojske”.

Autentična priča o crnogorskoj princezi i italijanskoj kraljici Jeleni Savojskoj, najvećim dijelom  bazirana je na sjećanjima Marie Gabriele njene unuke, kćerke zadnjeg italijanskog kralja Umberta II i belgijske princeze Marie Zozel. Pored mnogo autentičnih fotografija iz porodičnog albuma Savoja, kratkih filmskih inserata, za čije je emitovanje dala saglasje, Maria Gabriela kroz sopstvenu životnu priču, prenosi gledalištu atmosveru vremena koje je provela sa svojom babom, “italijanskom majkom” kako su Jelenu Savojsku nerijetko zvali njeni podanici. Brojne istorijske činjenice, mnogi opisi izgleda kraljice Jelene i njenih karakternih osobina, prepričavanja interesantnih detalja odredjenih dogadjaja i mnogih zbivanja kroz krajnje originalna i emotivna kazivanja  same akterke, kroz Boškovićev  dokumentarac  se oslikavaju mnogi neznani i do danas sakriveni detalji o crnogorskoj  princezi i italijanskoj kraljici.

Film je realizovala ekipa u sastavu: snimatelj i tehnicki konsultant – Dejan Brzi Vlahović, prevodilac – prof. dr. Igor Lakić, tekst je čitala Ratka Pavlović, organizacija – Giovanni Stanislava Rondanini, grafička idejna rješenja – Branko Gazdić, a muzilku, scenario i režiju potpisuje autor Bole Bošković. U filmu se pored kompozicija “Prevalis” nalaze i segmenti dvadestominutne kompozicije “Jelena Savojska”. Trajanje filma je 50  minuta.

“…Dokumentarni film “Ja Maria Gabriela unuka kraljice Jelene Savojske” je autentična priča odabranog sagovornika o Jeleni Savojskoj, o prošlim vremenima, o mnogočemu interesantnom čega danas nažalost više nema. Maria Gabriela je kao svjedok dešavanja, postala čuvar nezaborava čija kazivanja  iz surove realnosti dogadjaja kuće Savoja lagano prelaze u bajke i legende koje i danas caruju u nebeskim prostranstvima izmedju Cetinja, Rima, Aleksandrije i Monpeljea. U ovako besudnim vremenima, u Crnoj Gori smo nažalost bezpovratno izgubili i kulturu sjećanja i obavezu poštovanja. Sjećanja na one koji su crnogorsku istoriju satkali takvom da bi se naredna pokoljenja njom mogli dičiti, a poštovanja prema istim jer za sobom nijesu ostavili neprijatnu tišinu već djela koja nas nikako ne smiju ostaviti ravnodušnim. Ironija sudbine je da smo mi danas zadnja generacija koja je slušala i poštovala svoje pretke, a prva koja sluša svoje potomke. Kako je Maria Gabriela nekoliko puta u filmu isticala da se osjeća četvrtinom Crnogorkom, da se njen otac osjećao pola Crnogorcem, da je od njega, ali i od svoje babe Jelene Savojske slušala prelijepe priče o Crnoj Gori, evo ja ću kao autor u ime svih onih koji istinski grle i poštuju sve druge nacije, a koji se pišu Crnogorcima, govore crnogorskim jezikom i poštuju crnogorsku crkvu, a nadasve cijene lik i djelo Jelene Savojske, posvetiti film “JA MARIA GABRIELA UNUKA KRALJICE JELENE SAVOJSKE” sjenama crnogorske heroine Jelene Savojske…” ističe Bošković.

Nakon podgoričke premijere i eventualnog prikazivanja filma u još nekim crnogorskim gradovima, postoje dogovori o prikazivanju ovog dokumentarnog ostvarenja Bola Boškovića i u Zagrebu, Rimu …

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 − five =