Novi dokumentarni film Bola Boškovića “Ja Maria Gabriela unuka kraljice Jelene Savojske”


U subotu, 8.oktobra u Kraljevskom pozoristu Zetski dom, pod pokroviteljstvom Prijestonice Cetinje sa pocetkom u 20, casova bice prikazano novo filmsko ostvarenje renomiranog crnogorskog kompozitora i filmskog stvaraoca Miodraga Bola Boškovića. Dokumentarni film “Ja Maria Gabriela unuka kraljice Jelene Savojske” je autenticna prica o crnogorskoj princezi i italijanskoj kraljici Jeleni Savojskoj, najvecim dijelom bazirana na sjecanja]ima Marie Gabriele  njene unuke, kcerke zadnjeg italijanskog kralja Umberta II i belgijske princeze Marie Zozel. Pored mnogo autenticnih fotografija iz porodicnog albuma Savoja, kratkih filmskih inserata, za cije je emitovanje dala saglasje, Maria Gabriela kroz sopstvenu zivotnu pricu, prenosi gledalistu atmosveru vremena koje je provela sa svojom babom, “italijanskom majkom” kako su Jelenu Savojsku nerijetko zvali njeni podanici. Brojne istorijske cinjenice, mnogi opisi izgleda kraljice Jelene  i njenih karakternih osobina,  prepricavanja interesantnih detalja odredjenih dogdjaja i mnogih zbivanja kroz krajnje originalna i emotivna kazivanja  same akterke, u Boskovicevom  dokumentarcu se oslikavaju mnogi neznani i do danas sakriveni detalji o crnogorskoj  princezi i italijanskoj kraljici.

Film je realizovala ekipa u sastavu: snimatelj i tehnicki konsultant: Dejan Vlahovic, prevodilac: prof.dr. Igor Lakic, tekst je citala: Ratka Pavlovic, organizacija: Giovanni Stanislava Rondanini, graficka idejna rjesenja: Branko Gazdic, a muzilku, scenario i reziju potpisuje autor Bole Boskovic. U filmu se pored kompozicija “Prevalis” nalaze i segmenti dvadestominutne kompozicije “Jelena Savojska”.  Trajanje filma je 50 minuta.

“…Dokumentarni film “Ja Maria Gabriela unuka kraljice Jelene Savojske“ je autenticna prica odabranog sagovornika o Jeleni Savojskoj, o proslim vremenima, o necemu cega  vise nema. Maria Gabriela je kao svjedok desavanja, postala cuvar nezaborava cija kazivanja  iz surove realnosti dogadjaja kuce Savoja lagano prelaze u bajke i legende  koje i danas caruju u nebeskim prostranstvima izmedju Cetinja, Rima, Aleksandrije i Monpeljea. U ovako besudnim vremenima, u Crnoj Gori smo nazalost bezpovratno izgubili i kulturu sjecanja i obavezu postovanja. Sjecanja na one koji su crnogorsku istoriju satkali takvom da bi se naredna pokoljenja njom mogli diciti, a postovanja  prema istim jer za sobom nijesu ostavili neprijatnu tisinu vec djela koja nas nikako ne smiju ostaviti ravnodusnima. Ironija sudbine je da smo mi danas  zadnja generacija koja je slusala i postovala svoje pretke, a prva koja slusa svoje potomke. U ime svih onih koji izuzetno cijene i postuju lik i djelo Jelene Savojske, film posvecujem  sjenama ove crnogorske heroine…” istice Boskovic.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 5 =