Novi poklon Crnogorskog narodnog pozorišta portalu Montenegrina.net

 

 

 

NU “Infomont” već duži niz godina vodi i ažurira internet portal Montenegrina.net, posvećen promociji crnogorske kulture i nasljeđa. Na portalu su zastupljene razne oblasti kulture. Sadržaji koji se u njima nalaze, omogućavaju pośetiocima potpun i kvalitetan prikaz određene teme za koju su zainteresovani.  

Jedna od veoma važnih oblasti na portalu je scenska umjetnost sa sadržajima koji se odnose na film i pozoište.

Shvatajući značaj ove oblasti u cjelokupnom predstavljanju kulture Crne Gore, posvetili smo joj posebnu pažnju sa željom da ona bude prikazana na pravi način, odnosno da kroz objavljene sadržaje damo preśek razvoja od samih početaka do danas. Kako se to obično kaže, želje su jedno a stvarnost ili mogućnosti drugo. Suočili smo se sa problemom obezbjeđenja kvalitetne literature. Prvih godina, bila su to sporadična objavljivanja pojedinih kritičkih osvrta i video sadržaja koji su se odnosili na filmska ostvarenja reditelja iz Crne Gore, dok je u pozorišnoj djelatnosti zbog nedostatka literature sve bilo na samom početku.

Situacija se znatno mijenja 2009. godine, kad od Crnogorskog narodnog pozorišta dobijamo na poklon veći dio dotadašnjih izdanja iz njihove izdavačke produkcije. Predstavnici izdavačke djelatnosti CNP-a veoma dobro su razumjeli našu želju, a i mogućnosti neprofitnog nevladinog udruženja i sva u tom trenutku raspoloživa izdanja stavili nam na raspolaganje. Naravno, teško je opisati  ośećaj zadovoljstva kad dobijete nešto što ste godinama priželjkivali. Ništa lakše nije bilo ni izraziti nivo zahvalnosti koji smo gajili prema darodavcima vrijednih izdanja. Zahvaljujući poklonjenim knjigama, na portalu su se pojavili sadržaji o pozorištu, a pośetioci su dobili pravu informaciju o izdanjima koja im mogu ponuditi potpune i kvalitetne sadržaje o ovoj oblasti.

Narednih godina, dobijali smo pojedinačna izdanja CNP-a, a krajem oktobra 2017. novi poklon najnovijih izdanja. Radi se o knjizi “Pozorište u crnogorskoj periodici 1954 – 1973” u dva toma od autorke gospođe Ljiljane Milunović, koja je u prethodnom periodu pripremila više sličnih izdanja koja se odnose na razne periode pozorišta u Crnoj Gori. Tu si i dramski tekstovi štampani dvojezično od mladih crnogorskih autora: “Kalina proces” Vaska Raičevića, “Otvoren kraj” Jovane Bojović i “Šćeri moja,…” Maje Todorović.  

Pokloni uvijek dobro dođu, a ako je djelatnost kao naša vezana za kulturu i umjetnost onda je knjiga nesumljivo najbolji dar. Poklanjanje obično ide uz neke značajne datume, praznike. Rukovodstvo i zaposleni u izdavačkoj djelatnost CNP-a ne čekaju takve prigodne termine, već čim odštampaju knjigu odmah nam je poklone. Naravno, nepotrebno je naglašavati da za zaposlene u izdavačkoj djelatnosti nema većeg praznika i značajnijeg datuma od dana kad iz štampe izađe nova knjiga.
Kad se pogledaju dosadašnja izdanja CNP-a, stiče se prava slika o značaju izdavačke djelatnosti nacionalnog teatra. Svaka knjiga je dokument, svjedočanstvo o jakom korijenu pozorišne umjetnosti u Crnoj Gori. Knjige su i najbolji lijek protiv zaborava, one su i potvrda stalne težnje da se dostigne nivo kulture na ovim prostorima kakav postoji u razvijenim sredinama, svojevrsna arhiva pozorišnih dešavanja i bogate plejade crnogorskih glumaca. Značaj ove djelatnosti je i u današnjim uslovima velika. Knjige utiču na popularizaciju ove grane umjetnosti, stimulišu mlade i talentovane ljude da se opredjeljuju za scensku umjetnost, omogućavaju mladim piscima dramskih tekstova da dođu do izražaja. 

Crnogorskom narodnom pozorištu, uz veliku zahvalnost na poklon knjigama, želimo još puno ovakvih divnih izdanja koja će na pravi način osvjetljavati pozorišnu umjetnost u Crnoj Gori.