Novi poklon Narodnom muzeju Crne Gore


Preduzetnik ukrajinskog porijekla i pokrovitelj međunarodnog umjetničkog projekta “Exodus”, Andrej Aleksandrovič Ljubalin, poklonio je Narodnom muzeju Crne Gore 3D skulpturnu reportažu pod nazivom “Bulo” (Bilo je), čeških autora Pavle Nikitine i Jiržija Peca.

Umjetničko djelo je na svečanosti, upriličenoj u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, primila direktorica Narodnog muzeja, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, dr Anastazija Miranović.

– Ovaj poklon je ujedno i pokazatelj vraćanja povjerenja u Narodni muzej. U poslednje vrijeme dobili smo niz značajnih poklona i drago mi je što je poklon gospodina Ljubalina jedan od njih – kazala je dr Anastazija Miranović. Ona je Andreju Ljubalinu uručila zahvalnicu ispred Narodnog muzeja, kao i prigodne poklone – autentične muzejske suvenire i monografije u izdanju NMCG.

Istoričar umjetnosti i komesar umjetničkog projekta “Exodus”, Petar Ćuković, kazao je da je ovaj poklon neka vrsta poziva svim ljudima koji mogu i koji su okrenuti prema alternativnim modelima mišljenja i prema altruizmu, da učine slične stvari.

Rad Nikitine i Peca otkupio je i poklonio Narodnom muzeju autor i mecena međunarodnog umjetničkog projekta “Exodus”, kanadski biznismen ukrajinskog porijekla Andrej Ljubalin koji je objasnio da je Socijalni klub “Exodus” društvo ljudi zainteresovanih za razvijanje kreativne kooperacije i uzajamne pomoći, uz korišćenje savremene mogućnosti bez komercijalnog interesa.

Izložba pod nazivom EXODUS. BIRUCHIY 019. MONTENEGRO, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore i NVO „Contemporary art researches union“ iz Ukrajine, organizovana je u periodu od 16. avgusta do 7. septembra 2019. godine, u prostoru Crnogorske galerije umjetnosti ”Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.  

Pavla Nikitina i Jirži Pec iz Brna (Češka) stvorili su skulpturnu 3D reportažu “Bilo je”, gdje su u svojstvu modela nastupili učesnici projekta i glavni simbol društvenog kluba “Exodus”.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − 11 =