Novi Sad – Grupa Dim Tim oslikala mural Put svile

 

 

Na poziv Fondacije Novi Sad – evropska prestonica kulture 2021, Umetnička kolaborativna grupa Dim Tim  je oslikala mural Put svile. Mural ima ukupno 230 m2 i oslikan je tokom protekle sedmice u saradnji sa timom alpinista koje je predvodio El Gvojos. To je do sada najveći mural Dim Tim-a.

Mural predstavlja dio šireg projekta koji sprovodi Fondacija pod nazivom Kulturne stanice – prostori za kreativne zajednice. Revitalizacijom stare fabrike za bojenje svile otvoriće se novi prostor – kulturna stanica: Svilara koja treba da podrži lokalnu produkciju i izgradnju kapaciteta zajednice Almaškog kraja kao istorijskog jezgra Novog Sada. Prostor će imati  pjacetu sa skulpturom, kafe biblioteku, salu za dramske predstave sa gluvom sobom, višenamjenske prostore za vizuelne umjetnosti i prostor za AIR (artist in residence) programe. Želja je bila da se oslikavanjem murala na susjednoj zgradi, oboji umjetnički ambijent Svilare a kroz uključivanje zajednice u njegovu realizaciju ostavi utisak zajedničkog umjetničkog doprinosa cijele zajednice. Tako je Dim Tim održao predavanje o muralima kroz vjekove i radionicu sa oslikavanjem donjih djelova murala u koje su bila uključena đeca iz obližnje osnovne škole „Ivan Gundulić“.

Mural ima tri cjeline na prednjoj fasadi zgrade sa 6 spratova.

Prepoznatljiva poetika koju u svom umjetničkom diskursu njeguje Dim Tim, ostavlja pečat na prvom dijelu murala u geometrizovanoj  predstavi simbola Novog Sada; Meander moćnog Dunava sa zelenim ostrvom, Petrovaradinska tvrđava i njene kapije, Almaški kraj sa mrežom uličica i poput svile obojenim kvartovima.

Desna vertikala se može posmatrati kao post konceptualni i semantički rad koji se bavi analizom diskursa. Čini ga citat  iz pjesme Mogućnosti. Rad je omaž jednom od najpoznatijih građana Novog Sada, pjesniku Miki Antiću i staroj svilari. Citat predstavlja slobodnu interpretaciju stare kineske poslovice i ispisan je u dvije boje koje skrivaju i jedan anagram ispisan crvenim slovima.

Na donjem dijelu zgrade su plošno oslikani bijeli i plavi golubovi, koji svjesno referišu na grb Novog Sada.

Korišćene su boje koje je donirala fabrika boja Nevena color iz Leskovca.

Važno je napomenuti i donaciju fabrike HGP koju čini fotokatalitička nano prevlaka Heromat nedavno patentirani premaz naučnog tima sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu. Premaz služi za dugotrajnu zaštitu murala kao i drugih spoljnih površina od UV zračenja i organskih zagađivača. 

DIM TIM

Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić 2012. formiraju Umetničku kolaborativnu grupu Dim Tim.
Samostalne izložbe:
2015 Post War, Galerija Beograd, Beograd
Zeitgeist, Altstadt Galerie, Gmund in Karnten, Austrija
Post War Raw, Galerija Marko K. Gregovic, Petrovac, Crna Gora
2014 Crypto, Zvono galerija, Beograd
Kloniranje slike, ISSU Perpetuum Mobile galerija /Treći Beograd
2013 Metamorfoze ili Alibi za retoriku utopijske arhitekture, NOVA galerija, Beograd
200, Galerija Umjetničkog muzeja Crne Gore, Atelje DADO, Cetinje
Grupno izlagali u Srbiji, Crnoj Gori i Austriji.
Performansi: Interaktivno i ambivalentno u Veneciji, Stolica za Ai Weiwei-a u Beogradu i Red u Dukley European Art Community Kotor.
Land art projekti: Beč, Gmund i Herceg Novi. Skulpture u javnom prostoru: Sat u Gmundu, Austrija i Dystopia DEAC Kotor, Crna Gora.
Artist in residence programi: Kunstlerstadt Gmund, Austrija, 2015. i Cite Internationale des Arts Pariz, 2011. Studijski su boravili u Beču, Veneciji, Bazelu, Cirihu i Ženevi.
Kolekcije: Deutsche Telekom, Wiener Stadtische osiguranje, Benetton Art Collection, Gmund, Lienz i Villach Austrija, Hefej Kina, Radix Beograd, Porto Montenegro Tivat, DEAC Kotor, Banjaluka, Novi Sad, Niš, Podgorica, Ženeva, Prag.
Žive i rade u Beogradu i Kotoru.

Danijela Mršulja Vasić (1979) je magistrirala 2009. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, imala osamnaest samostalnih i veliki broj grupnih izložbi, izvela sculpture u javnom prostoru u Nemačkoj, Austriji, Italiji i Crnoj Gori.
Iskra Skiba Vasić (2012)
Milenko Vasić (1952) je izlagao fotografije i slike na deset samostalnih i velikom broju grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Nagrađivan je više puta za fotografiju.