Novi Sad – Retrospektivna izložba „Čovjek, na čudan način” crnogorskog umjetnika Krsta Andrijaševića


Retrospektivna izložba „Čovjek, na čudan način” crnogorskog umjetnika Krsta Andrijaševića biće otvorena 3. septembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Izložba se realizuje na osnovu sporazuma o saradnji Narodnog muzeja Crne Gore i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Na izložbi će biti prikazano oko šezdeset radova (skulptura, slika i crteža) ovog krajnje neobičnog, tihog i nenametljivog umjetnika čiji je opus jedan od najuzbudljivijih i najdirljivijih na crnogorskoj sceni.

– Kakav je odista umjetnik Krsto Andrijašević? Za odgonetanje ovog pitanja pored Andrijaševićevog višeznačnog djela umnogome pomažu same umjetnikove izjave, stavovi i promišljanja o životu, stvaranju, umjetnosti, čovjeku…Te „velike“, suštinske teme umjetnosti esencija su i Andrijaševićevog djela, no, on ih artikuliše na posve originalan, autentičan, gotovo autohton način, stvarajući osoben i prepoznatljiv umjetnički opus i svojevrsni artistički, identitetski kod kojeg neposrednom vizuelnom prospekcijom, bez posebnog dešifrovanja, „na prvu“ atribuiramo ovom jedinstvenom umjetniku – zapisala je u katalogu izložbe istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, Dr Anastazija Miranović.

Kustoskinje izložbe su istoričarke umjetnosti Ljiljana Karadžić i mr Suzana Vuksanović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 1 =