Novi val crnogorskog filma u Crnogorskom narodnom pozorištu


U okviru filmskog programa Crnogorskog narodnog pozorišta pod nazivom “Novi val crnogorskog filma” biće prikazana tri filmska ostvarenja.

Dugometražni igrani film Ivana Marinovića “Igla ispod praga”, koji je imao raskošnu festivalsku i bioskopsku distribuciju, a čiju podjelu čine neka od najpoznatijih glumačkih imena regiona, biće prikazan u petak 25. novembra u 20 sati na Sceni Studio.  U subotu 26. novembra publika će imati priliku da pogleda kratkometražne filmove Baneta Milatovića “Obrad” i “Sve to”.

Ulaz na filmske projekcije je slobodan, a nakon filmova će Danilo Marunović, reditelj i urednik filmskog programa Crnogorskog narodnog pozorišta voditi razgovor sa autorima.

“Snažan uticaj medija filma, na duh vremena kulture jedne zemlje, toliko je moćan da odredjuje najmarkantnije tačke jedne kulturne i jedne društvene epohe. Kao što italijansku provinciju 20. vijeka pamtimo i vizuelizujemo po estetici jednog Neorealizma, tako će se sa vremenske distance i Crna Gora ovog vremena pamtiti po svom filmskom identitetu. Na isti način su Živko Nikolić, Bane Bastać ili Veljko Bulajić, kreirali umjetničke kolorite sopstvenih vremena. Danas, kada već uveliko beremo plodove institucionalnog razvoja filma, nakon jedne cijele epohe nepostojanja ove umjetničke industrije, vrijeme je da pogledamo nazad, i iskristališemo šta je to presjek filmske produkcije od trenutka voskrsenja ove umjetnosti u zemlji. Vrijeme je da, kao krovna institucija kulture, publici ponudimo selekciju filmova svih metara: cjelovečernih i kratkometražnih, igranih i dokumentarnih filmova, i da je konačno osvijestimo kao “Novi val crnogorske kinematografije”

Reditelj Danilo Marunović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + fifteen =