Novo izdanje – Knjiga „Blisko kraju“ Ramiza Hadžibegovića

 

 

Poštovani pośetioci,

Na portalu Montenegrina.net postavili smo bezbroj obavještenja o novim knjigama, izložbama, predstavama, raznim dešavanjima iz oblasti kulture. Svaki put iznova smo se radovali uspjehu  stvaralaca i institucija koji kreiraju nešto novo bez obzira na koji segment kulture se odnosi.

Najavu za knjigu „Blisko kraju“ Ramiza Hadžibegovića objavljujemo sa posebnim zadovoljstvom.  Ramiz Hadžibegović je dugogodišnji saradnik portala Montenegrina.net, na kojem smo objavili njegove sjajne eseje koji su sadržani u novoj knjizi.  Posebno je zadovoljstvo i zbog toga što nova knjiga govori o onom starom, tradicionalnom, vrijednom, o onom što je nekad bilo na cijeni, o onom što smo bili, o onom što polako zaboravljamo, o onom što iščezava a ne bi smjelo…

Dugogodišnje strpljivo, stručno i sistematsko istraživanje nečega što danas u većini slučajeva postoji samo u śećanjima pojedinaca, dalo je dragocjeni zapis i predstavlja dokument jednog vremena, čija će vrijednost rasti što se budemo više udaljavali od tog vremena.

Ramiz Hadzibegovic - Blisko kraju - naslovnaČitajući knjigu „Blisko kraju“ saznaćete između ostalog da se amanetima „ne traži nemoguće, nerealno, nestvarno, već samo istina, pravda, dobro, ljubav, vera“, da je dert „erupcija najlepših i najvrednijih emocija, osećanje minule savršene dovršenosti“,  da je muštuluk „svojevrsna čarolija neočekivane radosti i ogromne količine emocija“. Priśetićete se nekadašnjih moba i njihovog značaja zbog toga što su „rađale temeljne običajne i kulturne vrednosti, motivaciju, inspirativnost, ali i životni smisao opstanka seljaka na jednom prostoru“, zaboravljenih običaja koji su na neki način „priča o djetinjstvu naših predaka i našem odrastanju“,  ali i ćilima koji je „izdržljiv i generacijski dugovečan svedok, dnevnik sećanja na ljude, običaje, nemaštinu, bogatstvo“. U knjizi se nalaze i eseji  o meraku kao „odgovor životu  u njegovoj potrazi za smislom“,  o peškiru „bez koga život bi bio greška, jer ko ima obraz, mora imati peškir“,  ali i o sofri za kojom se „učilo lepom ponašanju, moralu, dostojanstvu, ali se i stvarala bliskost, srodnost i prisnost“. Tu je i izvanredan esej o sestrinoj ljubavi prema bratu u Crnoj Gori, o tom „fenomenu sestrinske ljubavi, koji je za mnoge zagonetka, ali i velika tema koja u svom tkanju ima pozlatu istine“. U velikom broju tema koje su u ovoj knjizi obrađene najfinijom obradom, nalaze se i kućni prag „po narodnom verovanju, sveto mesto“, ognjište „najmoćniji simbol života“ i zavičaj „usud koji ni u snovima ne malaksava“.

Obrađene teme u ovoj knjizi veoma su malo ili nikako do sad istraživane i o njima je veoma malo objavljeno, pa je značaj ovog izdanja posebno vidan. Knjiga je namijenjena svim generacijama i onim nešto vremešnijim koji će se sa posebnim zadovoljstvom priśetiti vremena u kom su odrastali, kao i za nešto mlađe koji će upoznati vrijednosti i karakteristike vremena svojih predaka.

Izdavači knjige su Čigoja štampa i autor. Recezent knjige je prof. dr Ratko Božović. Knjiga sadrži 200 stranica u luksuznom povezu.

Ramiz Hadzibegovic - 200Ramiz Hadžibegović (1951. Bistrica, Bijelo Polje) diplomirao je na Smjeru za međunarodne studije Fakulteta političkih nauka u Beogradu. U vrijeme studiranja bio je član Univerzitetskog odbora saveza studenata Beograda, član Republičke i Gradske konferencije omladine Beograda. U periodu od 1975. do 1992. godine radio je u Službi državne bezbjednosti  saveznog MUP-a na poslovima kontraobaveštajne prirode, kada na lični zahtjev odlazi u penziju. Osnivač je i glavni urednik Radija Puls u Beogradu (1997) i Radija Jupok u Rožajama (1995).

U toku studiranja nagrađivan je za naučne studije: druga nagrada Zajednice jugoslovenskih univerziteta za rad Inteligencija i radnički pokret; treća i jedina nagrada Jugoslovenskog pripremnog komiteta za deseti svjetski festival omladine i studenata za rad Kulturno nasljeđe Jugoslavije i međunarodna saradnja mladih; druga nagrada (od 1500 prispjelih radova) Muzeja grada Beograda i Politike za rad Napredni studentski pokret 1935. – 1941. Godine u Beogradu; druga nagrada Beogradskog univerziteta, povodom Dana Republike, za rad Omladina i njen rad u samoupravljanju.

Bio je stalni saradnik Studenta, lista Beogradskog univerziteta, urednik Politikologa (glasilo studenata FPN). Kao gimnazijalac, kraće vrijeme je bio prvi dopisnik podgoričke Pobjede iz Rožaja.

Objavljivao je eseje, studije i književne prikaze u časopisima Savremenik (Beograd), Komuna (Podgorica), Mozaik (Bijelo Polje); u beogradskom listu Danas, na elektronskim portalima Crne Gore (Montenegrina.net), Srbije (više njih), Hrvatski (Narodni.net), Francuske (Le Courrier des Balkans), Australije i drugih zemalja. Bio je recezent i urednik knjige „Kad se vrijeme plašilo čovjeka“  Rahnana Adrovića.

Dobitnik je više nagrada i društvenih priznanja. Zastupljen je u ediciji Ko je ko u Crnoj Gori, drugo izdanje, 1999. Godine (AMC –  „Zolak i Zolak“, „Arhe“ – Budva).

Živi u Beogradu.

 

1 Comment

  1. Zanimljiva ideja autora da u svojoj knjizi, kao jednom dokumentu vremena sažme niz sjajnih eseja o starim tradicionalnim vrijednostima i običajima sa namjerom da ih otrgne od zaborava i namijeni svim generacijama.
    Stručno i sistematsko istraživanje uz maksimalan trud i htijenje, iznjedrilo je jedan rijedak i ovako dragocijen zapis.
    Pohvale autoru!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 + 7 =