Novo izdanje Matice crnogorske, knjiga „Crnogorske vladarke, plemkinje i princeze“ Božidara Šekularca


Popuniti prazninu u istoriografiji

Knjiga „Crnogorske vladarke, plemkinje i princeze“ Božidara Šekularca novo je izdanje Matice crnogorske. Knjiga je objavljena u okviru biblioteke „Kultura i istorija“ i sadrži tekstove i biografske podatke o 32 žene koje su u određenim okolnostima bile i vladarke ili savladarke, počev od prve crnogorske dinastije Vojislavljevića, preko Balšića, Crnojevića i Petrovića.

U predgovoru knjizi Šekularac ističe da je namjera bila da se popuni praznina u istoriografiji, jer je njihova uloga stavljana na margine „muške“ događajne istorije i često zanemarivana.

– Bili su nam od pomoći pisani spisi, testamenti, memoari, zapisi i natpisi, pisma, izvještaji, književni spomenici. Veoma je bilo bitno dobiti predstavu o mentalitetu i životu žena koje su živjele u različitim vremenskim epohama, njihovoj ulozi i rangu. Svaka od ovih žena dobila je mjesto u knjizi, koliko se moglo dobiti informacija o njihovom mjestu u porodici, udjelu u životu zemlje, njenom statusu, ulozi u duhovnom životu i politici u njihovom vremenu i događajima u njemu. U određenim slučajevima koristili smo se uporednim analizama kroz književnu i kritičku optiku uzora i modela radi otkrivanja nacionalne pripadnosti i strukture u djelovima koji su integrativni za sve narode – zapisao je Šekularac u predgovoru knjizi „Crnogorske vladarke, plemkinje i princeze“.

Urednik izdanja je Ivan Jovović, a u ime izdavača knjigu potpisuje Ivan Ivanović. Ilustracije u knjizi su radovi studenata Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju Tereze Živković i Marka Kilibarde.

U videu koji prilažemo Šekularac govori o tome koliko su iscrpljeni izvori o crnogorskim vladarkama, plemkinjama i princezama, o doprinosu žena koje su došle sa strane te izdvaja one koje su svojim angažmanom i znanjem najviše doprinijele razvoju crnogorske države.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen + nine =