Novo izdanje Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica


Priručnik „Dnevnik čitanja – vizualizacija kao podsticaj čitalačke aktivnosti učenika“ nedavno je objavljen u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica.  Ova knjiga je svjedočanstvo pedagoških nastojanja autora Miroslava Minića i Svetlane Jovetić-Korpivice da na nov način upute učenike u važnost čitanja. Prepoznavši metodičke potencijale vizualizacije kao pedagoškog pristupa, urednica ovog izdanja Nađa Durković oblikovala je zanimljivu knjigu ne samo za nastavnike književnosti, već i za sve sadašnje i buduće čitaoce.

Priručnik je nastao nakon dugogodišnjeg angažovanja profesora Minića sa učenicama i učenicima Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ i izložbama kolaža nazvanih „Dnevnik čitanja“ u Fondaciji „Petrović Njegoš“, Knjižari „Karver“ i KIC-u „Budo Tomović“. Izložbe su predstavljale svojevrsni dokument o načinu na koji su učenice i učenice vizualizovali svoje doživljaje, shvatanja, ideje poimanja života na koje su ih podstakla književna djela. Autori priručnika su svoje iskustvo ranije podijelili sa kolegama prilikom realizacije programa obuke u Zavodu za školstvo Crne Gore.

Kako je metod već ispitan u praktičnoj primjeni, u potpunosti je primjenljiv u nastavi od najnižih razreda osnovne škole, do završetka školovanja u gimnazijama i srednjim stručnim školama. U priručniku je dat poseban osvrt na primjenu ovog metoda u radu s darovitim učenicima, ali i poseban metodološki nacrt u radu s učenicima s posebnim obrazovnim potrebama.

Recezentkinja Tatijana Vujović istakla je da autori u šest poglavlja na 80 stranica promovišu saradnju, dijeljenje odgovornosti u procesu nastave/učenja, pravo na izbor, prostor da učenici izraze svoj stav, uvažavanje različitosti, razvijanje empatije i kreativnosti.

„Rijetke su publikacije za nastavnike koje polaze iz prakse, od njenog preispitivanja i isprobavanja novih ideja, zatim evaluacije procesa do dijeljenja svojih iskustava sa kolegama na seminarima. Dnevnik čitanja je upravo prošao sve ove faze prije nego je stao među ove korice, u tome je i njegova dragocjenost“, navodi Vujović.   

Priručnik „Dnevnik čitanja – vizualizacija kao podsticaj čitalačke aktivnosti učenika“ dostupan je u svim knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × five =