Novo na sajtu www.grbalj.org

 

 

O Ilindanu 2015.

Ova aktuelizacija sajta www.grbalj.org stavlja pod lupu nekritičku i ničim podkrijepljenu praksu stavljanja prefiksa “srpski” ispred svih pojmova koji se odnose na pravoslavne stanovnike Grblja i Boke sa nagalaskom na analizu, od dr Gorana Komara za štampu pripremljene knjige “Libro ot Gerblja”, autora savinskog monaha Kirila Samardžića iz 1750-te godine. Koliko je Srpstva u originalnom spisu monaha Kirila kazuje nas tekst u rubrici “Stanovnistvo Grblja” u podrubrici “Tradicija i narodna obilježja”.

Kome je potreban taj pridjev “srpski” ispred svega i svačega u Grblju?

Potrebno je izvršiteljima u pokušaju Garašaninovog načertanja, da nadomjeste istorijski nedostatak pridjeva “srpski” kod Grbljana i uopšte Crnogoraca do pjesničkog srbovanja vladike Rada i dinastičkog srbovanja Nikole Mirkovoga, a to je Srpska pravoslavna crkva osnovana 1920-te godine voljom regenta drzave SHS, Aleksandra Karađorđevića. Treba i hobipiscima srpskih nacionalnih bajki poput dr Komara i Vaska Kostića i sličnih u Boki i širom Crne Gore.

Što je u ovome ohrabrujuće je, da je aktuelna vlast u Srbiji osim dokonog Predsjednika Nikolića, ukinula finansijske doznake prosrpskim organizacijama u Crnoj Gori, kao i tajno “Ministarstvo za Crnu Goru” pri Kabinetu Borisa Tadica u liku g. Đorđevića sa svojim saradnicima. Sada dobijaju nešto novca od ruske ambasade u Podgorici, pa imamo i što viđet, da crnogorski ili bokeljski četnici slave sa Rusima sovjetske pobjede nad fašistima i logično njihovim slugama četnicima, koji su ovim današnjim četnicima ideološki đedovi.

 O TEMPORA, O MORES.

Umorili se nijesmo, ostajemo nesanica sve slabijem, ali još uvijek prisutnom ideološkom potomstvu Ilije Garašanina, Nikole Pašića i Draže Mihailovića u Grblju i Boki.

Ne želeći da se poistovjećujemo sa komunističkom ideologijom koja nas je takodje kostala mnogo toga, ipak upućujemo prikladnu poruku španskih komunista, ideološkom srodniku gore pomenutih, generalu Franku:

 NO PASARAN!  tj. u prenosnom znacenju  NECE VAM PROĆ! Ovog puta je o Ilindanu, krsnoj slavi Popovića, aktuelizovana i mnogim novim podacima proširena rubrika “Popovići Zagora”.

 Dr. Nenad Popović

Novo na grbalj.org-u:

U rubrici “Stanovništvo Grblja” u podrubrici “Tradicija i narodna obilježja” ćitajte analizu knjige Dr. Gorana Komara “Libro ot Gerblja” pod naslovom: “Kuđ se đelo navodno Srpstvo Grbljana po Dr. Komaru u originalnom tekstu “Libro ot Gerblja” na 1750 godinu?”

 U rubrici “Religija i kulturno blago Grblja” pročitajte “Kazivanje Pera Boža Vojinova Popovića o načinu života, običajima i toponimima sela Zagora i njene bliže okoline”

 U rubrici “Popovići Zagora” čitajte sadržaj značajno proširene rubrike o Popovićima iz Zagore.