V. St. Kinjo – Avantura svijesti, dio prvi

Poštovani pośetioci, objavljujemo tekst autora V.St. Kinja Avantura svijesti koji predstavlja prvi dio njegovih Pariskih reminescencija.


Tako je i mene ljudska matica, jedne proljetnje večeri, bulevarom St. Michel, doplavila do jednog trga na kome sam, umjesto u kafanu, ušao u univerzitetsku knjižaru da pogledam čega tamo ima. Slučaj je htio da u mnoštvu knjiga, uniformno uvezanih u meki povez bijele boje, ugledam jednu neuglednu knjigu koja je svojim tamnoplavim povezom odskakala od opšte, takoredi kliničke bjeline. Knjigu čak nijesam mogao ni prelistati jer u svom grubom povezu nije još bila „obrezana“ te su joj listovi još uvijek bili međusobno povezani. Ni danas ne znam zbog čega sam se odlučio na kupovinu ove knjige koja je tada koštala nekih 15 franaka ali danas dobro znam da se nijesam pokajao. No kad naknadno promislim, ne vjerujem da bi se, osim mene, iko drugi usudio de kupi jednu ovako „crnu mačku u džaku“. A sad je i zadnje vrijeme da konačno iznesem podatke o ovoj knjizi koja de, kasnije na mene imala toliki uticaj, da sam potrošio cijele dvije godine kako bih je (uzalud!) preveo na naški.

Sam izgled knjige je bio dosta zagonetan jer se na naslovnoj strani nalazio dosta taman crtež na kome se vidjelo nešto poput povećeg komada leda kako visi (pada) na grad Firencu, prepoznatljivu po katedrali koja se uzdizala iz mnoštva uskih uličica koje je razdvajala neka modna rijeka…

KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU DA NASTAVITE ČITANJE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 − 9 =