NVO Teatar mladih – Predstava “Noć tribada”


Predstava “Noć tribada” dvije večeri u EJC Sejdefa

Predstava “Noć tribada” rađena po tekstu P. O. Enkvista, a u režiji Branka Ilića, biće izvedena u EJC Sejdefa 6. i 8. septembra sa početkom u 21h.

“Noć tribada” za teme ima rodnu ravnopravnost, emancipaciju žena i slobodu izbora. Predstava je nastala u produkciji Teatra mladih, a podržana je od strane Evropske unija i Savjeta Evrope kroz program “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022”. Projekat su podržali i Centar za kulturu Tivat, Univerzitet Crne Gore, Fakultet dramskih umjetnosti i Pravni fakultet.

U predstavi igraju Jelena Simić, Ivona Čović Jaćimović, Lazar Đurđević i Branko Ilić, scenografkinja je Vana Prelević, kostimografkinja Tijana Todorović.

Inspiracija za ovaj komad, bio je kontroverzan odnos prema ženama koji je imao čuveni švedski književni stvaralac August Strindberg. Radnja komada prati njegov odnos prema supruzi i njenim odlukama i postupcima, koji su suprotni njegovoj volji. Akcenat priče je na disfunkcionalnom muško-ženskom odnosu u kom muškarac pokazuje netrpeljivost prema ženinim izborima, pravima i emancipaciji. Posebno zanimljiva je okolnost socijalnog sloja kom pripadaju junaci komada, a to je visoki društveni sloj, društvena elita. Ova činjenica podržava tezu da tema rodne neravnopravnosti i rodnog nasilja postoji  među svim društvenim grupama, kako među siromašnim, tako i među bogatim, uglednim, poznatim članovima društva. Ono što je posebna karakteristika odnosa koji se tretira u predstavi je psihološko i ekonomsko zlostavljanje žene, koje je početni oblik nasilja, mnogo ga je teže prepoznati, preduprijediti i sankcionisari, te je neophodno na njega prvenstveno skrenuti pažnju, a ovaj komad stavlja fokus upravo na taj problem.

Cilj projekta je da se kroz umjetničku – pozorišnu formu približe teme koje su aktuelne u crnogorskom društvu, te da se afirmiše borba za istinskom ravnopravnošću između žena i muškaraca i važnost emancipacije žena u Crnoj Gori.


Sav prihod od ulaznica namijenjen je u dobrotvorne svrhe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 4 =