NVO Teatar mladih – Priprema predstave “Noć tribada”


Pozorište u službi borbe za rodnu ravnopravnost

Evropska unija i Savjet Evrope su kroz program “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku  2019-2022” podržali realizaciju predstave “Noć tribada” koja za temu ima rodnu ravnopravnost, emancipaciju žena, slobodu izbora. Predstava nastaje u produkciji NVO Teatra mladih, uz podršku Univerziteta Crne Gore, Pravnog fakulteta, Fakulteta dramskih umjetnosti i Centra za kulturu Tivat.


Komad “Noć tribada” koji je napisao Per Olov Enquist, režira Branko Ilić. U predstavi igraju Jelena Simić, Ivona Čović, Lazar Đurđević i Branko Ilić, scenografkinja je Vana Prelević, kostimografkinja Tijana Todorović.


Cilj projekta je da se kroz umjetničku – pozorišnu formu približe teme koje su aktuelne u crnogorskom društvu, te da se afirmiše borba za istinskom ravnopravnošću između žena i muškaraca i važnost emancipacije žena u Crnoj Gori.


Inspiracija za ovaj komad, bio je kontroverzan odnos prema ženama koji je imao čuveni švedski književni stvaralac August Strindberg. Radnja komada prati njegov odnos prema supruzi i njenim odlukama i postupcima, koji su suprotni njegovoj volji. Akcenat priče je na disfunkcionalnom muško-ženskom odnosu u kom muškarac pokazuje netrpeljivost prema ženinim izborima, pravima i emancipaciji. Posebno zanimljiva je okolnost socijalnog sloja kom pripadaju junaci komada, a to je visoki društveni sloj, društvena elita. Ova činjenica podržava tezu da tema rodne neravnopravnosti i rodnog nasilja postoji  među svim društvenim grupama, kako među siromašnim, tako i među bogatim, uglednim, poznatim članovima društva. Ono što je posebna karakteristika odnosa koji se tretira u predstavi je psihološko i ekonomsko zlostavljanje žene, koje je početni oblik nasilja, mnogo ga je teže prepoznati, preduprijediti i sankcionisari, te je neophodno na njega prvenstveno skrenuti pažnju, a ovaj komad stavlja fokus upravo na taj problem.


Svi koji učestvuju u stvaranju predstave “Noć tribada” vjeruju u moć koju pozorišna umjetnost ima u buđenju empatije i promjeni svijesti jednog društva. Svi koji budu gledali ovu predstavu daće doprinos u borbi protiv nasilja nad ženama, obzirom da će sva prikupljena sredstva biti usmjerena ka tom cilju. S toga vjerujemo da ćemo i na ovaj način doprinijeti borbi za bolji položaj žena u Crnoj Gori.

Premijere se planiraju krajem maja u Etno džez klubu Sejdefa u Podgorici i u Centru za kulturu Tivat u Tivtu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


6 + 13 =