O “Meraku” s merakom

 

 

Nedavno smo na našem portalu objavili esej „Merak“, autora Ramiza Hadžibegovića. Posjetiocima Montenegrine nije potrebno predstavljati autora, jer im je dobro poznat od ranije po sjajnim esejima koji su između ostalog osobeni i po tome što obrađuju teme o kojima se do sad malo ili nimalo pisalo. Neki od tih eseja su: „Bratimljenje Njegoša i Ali -paše Rizvanbegovića“, „Amanet“, „Dert, strasni vrisak duše“, „Moba, temeljni obrasci seoskih običaja i kulture“, „Petrovdanske lile, između obreda i igre, iluzije i stvarnosti“, „Ćilim – utkan u život i tradiciju“, „Merak“, „Peškir“, „Muštuluk“. Studiozan pristup svakoj temi, kao i njihova posebnost, izazvali su veliko interesovanje, pa je to razlog što su eseji  objavljeni u mnogim štampanim i elektronskim medijima.

Jedan od njih, esej „Merak“, skrenuo je posebnu pažnju javnosti.  Izdvajanje ovog eseja u odnosu na druge jednako kvalitetne i izvanredne eseje je ponajprije u tome što je pojam i doživljaj meraka ili što autor kaže „antistres terapija i lek za dušu“, dobro poznat na širim prostorima Balkana. Iz tih razloga Ramiz Hadžibegović je na kraju eseja zapisao sljedeće: „Predlažem balkanskim zemljama i  njihovim institucijama kulture (sa željom da Crna Gora u tome bude  preteča i inicijator), da ustanove Dan Meraka. Ovaj dan bi pružio priliku stanovnicima Balkana, da kroz merak reafirmišu smisao života, njegovu suštinu, važnost, vitalnost i istinsko uživanje!“

Esej o meraku su objavili značajni i tiražni štampani  i vrlo posjećeni elektronski mediji u Crnoj Gori, a neki od njih putem anketa su provjerili stav javnosti na ovu temu. Na osnovu anketa može se zaključiti da je veoma pozitivna reakcija na ovakvu inicijativu. Očigledno da je ideja o Danu meraka naišla na dobar prijem u regionu, pa su u relativno kratkom roku ovu inicijativu prenijeli mnogi mediji u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Redukovana verzija eseja „Merak“ prevedena je na francuski jezik. Ta verzija je objavljena na dva francuska portala i na radiju France international. Na francuskom portalu Le Courrier des Balkans, 355 čitalaca je ocijenilo ideju o balkanskom Danu meraka odličnom.

Već smo napomenuli da su mediji u Bosni i Hercegovini prenijeli ovu inicijativu. Za ovaj prilog izdvojili smo program BH Radija 1 – Radija Bosne i Hercegovine koji se odnosi na ovu temu. Novinarka ovog radija Sanela Habeš, na veoma kvalitetan i dopadljiv način napravila je kraću rubriku o pojmu i shvatanju meraka. Prenosimo audio zapis njene rubrike. Zahvaljujemo se gosp. Saneli Habeš na saradnji i saglasnosti da ovaj audio zapis objavimo u cjelosti na portalu Montenegrina.