Objavljeno kapitalno djelo ”Crnogorsko primorje”

U izdanju Nacionalne biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević” i Ministarstva kulture, iz štampe je izašao prvi tom Građe za Crnogorski biografski leksikon “Crnogorsko primorje” čiji su autori mr Dragica Lompar i Branisav Borilović.

Recenzenti su akademik prof. dr Šerbo Rastoder, prof. dr Antun Sbutega, mr sci Ivan Jovović i doc. dr Srđa Martinović.

Ovo kapitalno djelo je na 450 strana predstavilo 1200 ličnosti koje su, navodi prof. dr Sbutega, tokom cijele istorije Crnogorskog primorja bile značajni protagonisti društvenog, političkog, naučnog, kulturnog i umjetničkog života i koje su dale veliki doprinos razvoju ove regije Crne Gore i država širom svijeta u kojima su živjele i radile.

-Ovo djelo sa svm pratećim potrebnim naučnim aparatom predstavlja impresivan istraživački zahvat, divljenja vrijedan poduhvat, i kao takvo predstavlja značajan i nezaobilazan prilog crnogorskoj istoriji i kulturi-naveo je u recenziji akademik Rastoder.

On je akcentovao da je napor autora, dvoje poznatih radnika Nacionalne bibloteke, neuobičajen iz više razloga, prije svega zato što se ovakvi projekti realizuju kao projekti naučnih institucija sa velikim brojem saradnika, pa je “svaki ovakav individualni zahvat dostojan svake vste podrške”-

 -Koautorska radnja Lompar i Borilovića predstavlja ozbiljno štivo o ličnostima čiji je životni put i radni angažman katkad incidentalno, a najvećim brojem slučajeva neodvojivo povezan sa jednom geografskom cjelinom koja ima veiiko značenje za ukupni crnogorski kulturni identitet.

Riječ je o studioznom pristupu i obradi difuzne građe na osnovu koje je izvršena interpretacija 1200 kratkih životopisa ličnosti sa Crnogorskog primorja prezentovanih u leksikografskim odrednicama.

Autori su minucioznim pristupom napravili omaž osobama čije je ime neizostavno povezano sa mediteranskim nasljeđem Crne Gore -navodi mr sci Jovović.

On ukazuje da dodatni kvalitet ove publikacije predstavlja reanimiranje dijela prošlosti –vraćanje u kolektivnu memoriju onih ličnosti “koje su iz različitih razloga bile potiskivane i prepuštene zaboravu”.

Doc. dr Martimović naglasio je da je ovo vanredan poduhvat i djelo enciklopedijskog karaktera zasnovano na širokoj heurističkoj osnovi.

–U potrazi za brojnim ličnostima, autori su uspjeli da konsultuju mnoštvo bibliografskih jedinica i pretresu nesaglediv fond Nacionalne bibloteke. Slobodno se može reći da su Lompar i Borilović imali dovoljno hrabrosti i istrajnosti da uspiju u onome što nijesu čitave institucije već decenijama-naveo je pored ostalog Martinović.

Autori su u uvodnim napomenama, pored ostalog, naveli da su se opredijelili za sažete priloge u skladu sa opštim pravilima po kojima se pišu slična leksikografska izdanja, sa podacima o porijeklu, obrazovanju, radnom biografijom i ostvarenim rezultatima, rukovodeći se sljedećim kriterijumima:

-da su (uvrštene ličnosti, op. Feral) rođeni ili porijeklom sa prostora crnogorskog primorja,

-da su ostavili značajan trag u istoriji svog kraja, bez obzira na oblast djelovanja,

-da su zastupljeni u enciklopedijama i drugim leksikografskim izdanjima u Crnoj Gori, na prostoru bivše Jugoslavije i šire,

-da su nosioci plemićkih i viteških titula,

-da su dobitnici Trinaestojulske nagrade,

-da su značajni umjetnici, književnici, naučnici, filmski stvaraoci,

-da su pioniri u oblastima kojima su se bavili,

-da su se istakli hrabrošću u bojevima,

-da su poznati kulturni, javni i društveni radnici,

-da su bili zapovjednici, dobrotvori,  hrabri pomorci,

-da su značajni crkveni velikodostojnici , bez obzira na vjersku pripadnost,

-da su nosioci ordena Narodnog heroja,

-da su reprezentativci Jugoslavije, Crne Gore, učesnici Olimpijskih igara, nosioci državnih rekorda, osvajači sportskih medalja na velikim međunarodnim takmićenjima-naveli su  Lompar i Borilović.

Tekst preuzet:
https://feral.bar
Objavljeno:
4 oktobar, 2020.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 − 9 =