Obnovljeni grobno mjesto i spomenik sredar Jola Piletića u Nišu


Grobno mjesto i spomenik crnogorskog junaka serdara Jola Piletića, koji se nalaze na niškom Starom groblju, nisu više devastirani, pošto su ih obnovili poštovaoci iz Udruženja Crnogoraca jugoistočne Srbije. Članovi udruženja su na dan svog udruženja 2. avgust, uz prisustvo zvanica, obelježili okončanje projekta sanacije.

Radovi na obnovi su finansirani sredstvima Uprave za saradnju sa dijaporom i iseljenicima Crne Gore, Udruženja Crnogoraca jugoistočne Srbije i privatnim donacijama.

Okupljenima se, ovom prilikom, obratio Zoran Đukanović iz Uprave za saradnju sa dijaporom i iseljenicima Crne Gore:

  • Uprava je rijejšila da finansira sanaciju jer treba čuvati sećanje na znamenite ličnosti Crne Gore i održavati priču o njima. Serdar Jole je jedan onih koji se nijsu slagali sa politikom knjaza Nikole i odselili u Srbiju. Bili su suviše svoji i suviše veliki da bi pristajali na neke sitne igre knjaza, koji ima velike zasluge za međunarodnu politiku Crne Gore, za njeno evropejstvo i sigurno je najzaslužniji što je Crna Gora dobila nezavisnost, ali unutar nje je bilo detalja koji su činili da ona u jednom momentu ima van svojih granica eminentne glavare, koji su je nezadovoljni napuštali – istakao je Zoran Đukanović.

Predsjednik Udruženja Crnogoraca jugoistočne Srbije, Miloš Paović, kaže da je Jole Piletić simbol doseljavanja Crnogoraca u južnu Srbiju krajem 19. vijeka, ali i jedan od ljudi koji su izgradili građanski Niš u to vrijeme, nakon oslobođenja od Turaka 1878. godine

  •     Kultura sjećanja je bitna za svaki narod, pa i za nas. Posebno kada se s ponosom sjećamo dijela naših đedova. Inače, preci nas Crnogoraca koji živimo u jugoistočnoj Srbiji doselili su na ove prostore kada je i Jole došao sa svojom familijom.

U sanaciji su učestvovali pripadnici više nacija koje žive u Srbiji i Crnoj Gori i skoro svih dominantnih religija, što daje novu simboliku projektu, jer je i sam Jole Piletić bio čovjek saradnje i pomirenja. Siguran sam da bi on bio sretan i ponosan na ovo što smo uradili – navodi Paović.

Skupu su prisustvovali i Piletićevi potomci, Milica Savić i Srećko Piletić, koju su se s ponosom našli među donatorima obnove spomenika.

Piletićeva potomkinja, akademska slikarka Milica Savić, kaže da on potiče iz brdskog plemena Piperi nadomak Podgorice, jednog od prvih plemena koja su prišla Staroj Crnoj Gori i ujedinila se s njom. Bio je vođa tog plemena, a vođstvo je naslijedio od oca.

  •   Srećko Piletić, jedini njegov muški potomak, i ja imali smo inicijativu putem društvenih mreža da se obnovi sjećanje na Jola. Nije se mnogo znalo o njemu, polako je počeo da pada u zaborav, pa smo počeli da dijelimo informacije, a onda se gospodin Paović javio sa idejom obnove spomenika i pokrenuo ceo projekat. Hvala svima na tome što smo obezbjedili narednih 100 godina materijalnog sjećanja na serdara Jola – kaže Milica Savić.

Inače, ovom plikom održan je mali pomen serdar Jolu Piletići i položeni su vijenci, a skupu su prisutvovali predstavnici Ambasade Crne Gore u Srbiji, Generalnog konzulata, Nacionalnog savjeta Crnogoraca, grada Niša, gradske opštine Palilula, niških ustanova i nekoliko predstavnika udruženja Crnogoraca iz Srbije.

Udruženje Crnogoraca jugoistočne Srbije u narednom periodu planira izdavanje štampane publikacije o Jolu Piletiću, kao i produkciju nekoliko projekata iz oblasti kulture.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven + 1 =