Odabrana djela Branka Banjevića u Nikšiću


Matica crnogorska i Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića organizuju promociju knjiga „Glasovi“ i „Osvrti“

ODABRANA DJELA BRANKA BANJEVIĆA

Odabrana djela Branka Banjevića u dvije knjige („Glasovi“ i „Osvrti“), koje je krajem prošle godine objavila Matica crnogorska u suizdavaštvu sa Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske (NZCH), biće predstavljena u utorak, 30. januara u 18.30 sati u Svečanoj sali hotela „Onogošt“ u Nikšiću.

O Banjevićevom opusu govoriće Jasmina Nikčević, profesorica Filološkog fakulteta u Nikšiću; Marko Špadijer, urednik izdanja; Dragan Radulović, književnik i Dragana Erjavšek, književna kritičarka. Promociju organizuje nikšićki ogranak Matice crnogorske zajedno sa Društvom prijatelja i poštovalaca Nikšića.

Dvotomna odabrana djela Branka Banjevića objavljena su povodom godišnjice smrti istaknutog crnogorskog književnika, književnog kritičara, esejiste, antologičara i urednika.

Prvi tom pod naslovom „Glasovi“ donosi pet knjiga poezije Branka Banjevića: „U svijetloj budućnosti“, „Napuklo sunce“, „Gavran hrani Crnu Goru“, „Tica ili jama“, „Glasovi“ i pogovor urednika izdanja i dugogodišnjeg Banjevićevog prijatelja i saradnika Marka Špadijera. U drugom tomu izbora iz djela, pod naslovom „Osvrti“, našli su se po prvi put u jednoj knjizi sabrani tekstovi Branka Banjevića o književnosti i jeziku, književni prikazi i bilješke, intervjui i izjave. Poglavlje „O piscu i djelu“ sadrži tekstove Novice Samardžića, Lidije Vukčević-Vučurović i Vladimira Vojinovića, posvećene Banjevićevoj poeziji, poetici i njegovom doprinosu afirmaciji crnogorske nacije, jezika i književnosti. Knjiga donosi i selektivnu bio-bibliografiju autora koju je uradila Nada Drašković.

Knjigu ispred izdavača potpisuju Ivan Ivanović, generalni sekretar Matice crnogorske i Nenad Bogdanović, predsjednik NZCG. Knjigu je štampao „Skaner studio“ iz Zagreba u tiražu od 500 primjereaka. Izdanje je prethodno predstavljeno u Podgorici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven + eighteen =