Održan Dvadeseti “Satira fest”


Jubilarni Dvadeseti Međunarodni festival humora i satire “Satira fest”, u organizaciji Beogradskog aforističarskog kruga, održan je 20.10.2022 godine u “Zadužbini Ilije M. Kolarca“.

Za najbolji aforizam, među više stotina izgovorenih, proglašen je: “Gdje narod pristaje na sve, ostaće bez svega”. Njegovom autoru Goranu Ivankoviću iz Ljiga pripala je nagrada “Vuk Gligorijević”, koju mu je uručio predsjednik BAK-a Slobodan Simić. Za ovo priznanje nadmetalo se 35 aforističarki i aforističara iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Švajcarske, koje je izabrao ovogodišnji selektor manifestacije, glavni urednik satiričnog časopisa “Etna” Goran Radosavljević.
Pored satiričara iz cijelog regiona, Crnu Goru predstavljali su: Branko Vuković, Bojan Rajević i Dejan Tofčević.

Branko Vuković
Bojan Rajević
Dejan Tofčević


Prethodno su srpski satiričari položili cvijeće na spomen-bistu književniku Radoju Domanoviću (1873-1908) na Kalemegdanu.
Ovogodišnji “Satira fest” posvećen je stotoj godišnjici rođenja satiričara Dušana Radovića (1922-1984) i odvijao se pod sloganom ‘Ne spuštajte ruke’. O Radovićevom djelu, posebno o njegovim nezaboravnim aforizmima kazivanim na talasima Studija B, u emisiji “Beograde, dobro jutro”, govorio je književni kritičar Vitomir Teofilović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 2 =