Održan Festival humora i satire u Pljevljima

 

 

Održan Festival humora i satire u Pljevljima

(neđelja, 17. jun 2012)

 

U Pljevljima su sinoć završeni 26. Dani humora i satire „Vuko Bezarević“, dodjelom priznanja i učešćem najboljih humorista, satiričara i karikaturista  iz država regiona.

Priznanje „Tipar“ za najbolju satiričnu knjigu objavljenu u 2011. godini na području bivše Jugoslavije, uručeno je Milanu Todorovu, književniku iz Novog Sada, za knjigu satiričnih priča pod naslovom „Bezbroj naših života“, u izdanju Beogradskog aforističarskog kruga. Nagrada sa sastoji iz plakete i novčanog iznosa od 800 eura.

Žiri, na čijem čelu je bio Aleksandar Baljak iz Beograda, naveo je u obrazloženju da su sve priče u nagrađenoj knjizi „zrele, dorađene i u kvalitativnom smislu ujednačene“. „Pisane su živo, pitko, slikovito, savremeno, komunikativno i jezički bogato“, istaknuto je u saopštenju žirija u kojem su bili i Veljko Rajković iz Podgorice i Zoran Raonić iz Pljevalja.

Nagradu „Vuko Bezarević“ za najbolju satiričnu priču na konkursu manifestacije Dani humora i satire, dobila je Ljiljana Bralović iz Pranjana kod Gornjeg Milanovca, za priču „Lajem, ne prestajem“. Odluku je donio tročlani žiri čiji je predsjednik bio Aleksandar Čotrić iz Beograda, a članovi Dejan Miličić iz Pljevalja i Sabahudin Hadžialić iz Sarajeva. Laureatu su pripali plaketa i 400 eura novčanog dijela nagrade.

Na konkurs je pristiglo 128 priča, autora iz Crne Gore, Srbije, BiH i Hrvatske.

„Kroz priču na mikro planu, iz vizure starije žene, koja sama živi u kući na selu, govori se o opštim pitanjima otuđenja, usamljenosti, teškog života, osiromašenja sela, odlaska ljudi u gradove, gubitnika tranzicije, izbornih manipulacija, ucenjivanja nemoćnih, kupovine glasova i davanja lažnih obećanja“, istaknuto je, pored ostalog, u odluci žirija.

Žiri za dodelu nagrada devetnaestog Konkursa za karikaturu „Risto Pejatović“, kojeg su činili predsjednik Milanko Kaličanin iz Kraljeva i članovi Jelena Lazarević i Željko Čabarkapa iz Pljevalja pregledao je 124 rada, 51 autora i odlučio je da „Gran pri“ Dana humora i satire dobije karikaturista Darko Drljević iz Kolašina. Dvije specijalne nagrade ravnopravno su dodijeljene Muhamedu Đerleku iz Novog Pazara i Jakši Vlahoviću iz Beograda.

Osvajaču „Gran prija“ uručena je plaketa i 550 eura, a dobitnicima specijalnih nagrada, pored plaketa, pripalo je i po 165 eura.

Izložba karikatura sa konkursa „Risto Pejatović 2012“ postavljena je u holu Doma vojske u Pljevljima.

 

 

Pred više stotina posetilaca, na završnoj večeri humora i satire, održanoj u Domu vojske u Pljevljima, učestvovali su satiričari iz Crne Gore – Milorad Joknić, Zoran Raonić,  Dejan Miličić, Veljko Rajković, Milenko Pajović, Dragan Koprivica i Bojan Rajević; iz Srbije – Aleksandar Čotrić, Petar Pajić, Dragutin Minić Karlo, Vitomir Teofilović, Radivoje Bojičić, Aleksandar Baljak, Jasmina Bukva, Petar Lazić, Goran Radosavljević i Bojan Ljubenović, i iz BiH – Sabahudin Hadžialić i Ekrem Macić.

 

 

Humoristi, satiričari i karikaturisti iz regiona posjetili su Jugoslovenski muzej humora i satire u Pljevljima, jedinstvenu instituciju ove vrste u celoj bivšoj Jugoslaviji. Kustos Muzeja Jelena Lazarević upoznala ih je sa izloženim eksponatima, među kojima se nalaze neki od prvih satiričnih časopisa koji su izlazi u 19. veku, vrijedne i rijetke knjige iz oblasti humora i satire, 1.881 originalna karikatura sa devetnaest dosadašnjih konkursa „Risto Pejatović“. Posebnu vrijednost muzeja predstavlja „Svojeručnik“ koji sadrži preko 100 plastifikovanih, rukom pisanih i ilustrovanih priloga, najpoznatijih eks jugoslovenskih humorista, satiričara i humorista.

 

 

U okviru manifestacije Dani humora i satire 2012. u Pljevljima glumac Zijah Sokolović je 13. juna igrao monodramu „Glumac… je glumac… je glumac“, a 15. juna je održano humorističko-satirično miletisanje na kojem su učestvovali glumci, pjesnici i ansambl narodnih igara.