Održan komemorativni skup povodom smrti Mihaila Miša JanketićaKomemorativni skup povodom smrti Mihaila Miša Janketića održan je u petak 24. maja 2019. godine, u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Na komemoraciji su govorili direktorica Zorana Kralj, reditelj Blagota Eraković, Ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović i glumac Slobodan Marunović.

Zorana Kralj je podsjetila na sve uloge koje je ostvario u Crnogorskom narodnom pozorištu, ističući neke od najupečatljivijih interpretacija značajnih uloga domaće i svjetske dramaturgije, između ostalog i istorijskih ličnosti poput Kralja Nikole i Marka Miljanova.

„Otišao je glumac, čija je igra dosegla ne samo teatarske vrhove, već je uspjela da sažme u sebi i svu patnju i muku naroda iz kojeg je potekao i kome se rođački odano uvijek vraćao. Naše riječi na ovoj sceni na kojoj je svakom svojom ulogom pružao dragocjen dar svima nama, izraz su najdublje zahvalnosti i najdubljeg poštovanja, u znaku zaslužene slave i hvale.“ – kazala je Kralj.

Reditelj Blagota Eraković je rekao da je Mišo Janketić imao ono što drugi nisu imali – ogromnu radnu energiju i ljubav prema pozorištu i svakom zadatku koji je do perfekcije ispunjavao. „Teško je nabrojati sve Mišove velike uloge, od najvećih istorijskih ličnosti do najkompleksnijih likova iz djela svjetskog repertoara – ali ću reći da je bio univerzalni talenat, rođeni glumac, podjednako dobar i u komičkim i u tragičkim, dramskim ulogama. Njegova imaginacija, mašta, intuicija, snaga, se graničila sa metafizikom. Po tome sam ga i svrstao ne u princa, kako su ga za života zvali, već u kralja južnoslovenske glume i pozorišta.“ – samo je dio emotivnog obraćanja Blagote Erakovića kojim se oprostio od svog prijatelja i kolege.

Ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović je, govoreći o Janketićevom životu, ulogama i radu, kazao kako je on bio jedan od književno najosvješćenijih glumaca sa jugoslovenskog prostora: “Njegov odnos prema tekstu uvijek je podrazumijevao precizno prepoznavanje konteksta, što glumačko majstorstvo Miše Janketića čini zanatskim uzorom mlađim generacijama glumaca. Jedan od najboljih primjera te posvećene i eruditne kreacije lika, zasigurno je uloga Kralja Nikole u predstavi “Princeza Ksenija od Crne Gore”, zahvaljujući čemu smo dobili nezaboravnu rolu o stradalništvu crnogorskog suverena. Impozantan je spisak istorijskih ličnosti koje je igrao, a zapadale su ga one koje glumca stavljaju pred posebne izazove – Marko Miljanov, Kralj Nikola, Staljin, Tito, Ivo Andrić, neke su od njegovih nezaboravnih rola. Ove biografije česta su tema dramskih i filmskih djela naših prostora, a zasigurno će još dugo provocirati dramaturge, scenariste, reditelje i glumce. Ipak, svima nam je jasno da je Miša Janketić postavio teško dohvatljivu ljestvicu u oživljavanju tih ličnosti, kako na pozorišnim daskama, tako i na filmskom platnu” – istakao je Bogdanović.

Glumac Slobodan Marunović oprostio se od velikog glumca riječima: „Više od tri decenije bio sam privilegovan da na sceni i u životu budem svjedok jednog posvećenog podanika teatra, monaha boginje Talije, pjesnika i duhovnika koji je svojim magičnim i harizmtičnim spiritom ulazio u najkompleksnije likove svjetske i domaće literature… rastavljao ih i sastavljao i donosio pred nas istinite ljude sa svim svojim patnjama, zabludama, snovima, uzletima i padovama, kakav je i sami život koji živimo. Višedecenijska misija posvećena teatru i životu što je bilo neodvojivo kod njega, prerasla je u remek djelo teatra i života Mihaila Miša Janketića i smjestila njegovo ime u besmrtne duhove. Neka ga sa ovog mjesta isprati gromoglasan aplauz i odjekne nebeskim prostranstvima na putu u vječnost.”

Mihailo Mišo Janketić rođen je na današnji dan 1938. godine,  a preminuo je 15. maja u Beogradu.  Odigrao je preko stotinu uloga u pozorištu, a ostavio je značajan trag i na filmu, televiziji i radiju. Dobitnik je svih najznačajnih glumačkih i društvenih priznajnja: Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, nagrade “Pavle Vujisić” za životno djelo.