Održana konferencija za novinare povodom premijere predstave “Ujka Vanja”


Danas je u Crnogorskom narodnom pozorištu održana konferencija za medije povodom premijere predstave “Ujka Vanja”. Čehovljev “Ujka Vanja” u režiji Mirka Radonjića je prva premijera u jubilarnoj, 70-oj godini Crnogorskog narodnog pozorišta, koja će biti izvedena u petak 3. marta.

Direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Marko Baćović poručio je da autentični pozorišni stvaralac kao što je Mirko Radonjić zavrijeđuje angažman u našem pozorištu te da mu je poziv da režira u CNP-u upućen i  prije uspjeha koji je Mirko ostvario sa svojom ekipom, između ostalog i na festivalu MESS u Sarajevu. Baćović je podsjetio da je Radonjić već režirao u nacionalnom teatru 2015. godine svoju diplomsku predstavu “Povratak”.

“Takođe, ova vrsta estetike i novih pozorišnih izraza i svojevrsnih istraživanja jeste iskorak u odnosu na ono što čini repertoar jednog narodnog pozorišta i naći će svoje mjesto i u budućnosti u našem repertoaru.” – poručio je Baćović.

Reditelj Mirko Radonjić je istakao da mu je drago što, nakon 8 godina, ponovo režira u nacionalnom teatru. “ Drago mi je što je pozorište prepoznalo ovu ekipu i dalo nam priliku da zajedno gradimo “Ujka Vanju”. Od početka smo se osjećali veoma odgovorno prema Čehovu i iz te odgovornosti ušli smo u propitivanje šta taj Čehov znači nama danas. Istraživali smo našu motivaciju – zašto Čehov danas, zašto u Crnoj Gori, zašto u CNP-u.. Koje su to teme u ovom komadu koje u nama bude razne sadržaje, šta to scenski budi u nama, šta kod publike…”

“Meni je kao piscu bilo zanimljivo da uđem u novi susret sa materijalom koji je klasika. Tražili smo te zajedničke veze između svih nas u ekipi i nas i teksta. Sa dramaturške strane ovo je bio prelazak puta od ozbiljnosti koju nosi ovaj klasični dramski tekst i nacionalni teatar do tačke kad smo shvatili da to može biti i kvalitetna i zabavna i uzbudljiva predstava.” – rekao je dramaturg Ilija Đurović.

Glumici Jelici Vukčević povjerena je uloga Jelene Andrejevne. “Jelena Andrejevna može biti bilo koja žena. Ona je žena koja ulazi u brak iz najiskrenijih emocija i u jednom trenutku spoznaje da sve to više nije tako kako je izgledalo i da je ljubav ili prošla ili se na njenom početku činilo da je veća nego što jeste. Šta kada se suočimo s tim da smo u braku u kome više nismo zadovoljni? Koliko je teško priznati to sebi i okolini i koliko je teže prihvatiti to i živjeti u braku u kome si nesrećan? I to je zapravo ovaj komad – Šta posle, kako živjeti sa saznanjem da živiš tako kako živiš i da ne možeš apsolutno ništa da promijeniš?” – kazala je Vukčević na konferenciji za novinare.

Uloge u predstavi su povjerene: Aleksandru Gavraniću, Jelici Vukčević, Anji Misović (studentkinji II godine studijski program Gluma u klasi red. prof. Branislava Đage Mićunovića – FDU), Tihani Ćulafić, Pavlu Preleviću, Ivanu Bezmareviću, Iliji Gajeviću i Jeleni Laban. Tekst je preveo Mirko Radonjić, adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Ilija Đurović, scenografiju Andreja Rondović, kostimografiju Lina Leković, dizajn svjetla Mirko Radonjić. Za muziku u predstavi zadužen je bend “Pojačano prisustvo” koji čine Ilija Gajević, Jelena Laban i Pavle Prelević. Asistentkinja režije i dramaturgije je Marija Backović, asistentkinja scenografa Jelena Ivančević a izvršna producentkinja Nela Otašević.

“Ujka Vanja” je na repertoaru i u poneđeljak 6. marta u 20 sati na Velikoj sceni, a sve ulaznice su rasprodate.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × five =