Održana promocija knjige Lazara Božovića „Đe je sjeme klicu zametnulo”


Na Njegušima je 25. septembra 2022. godine u okviru etno sela i istoimenog restorana ,,Bastadur” održana u 11 časova promocija knjige istaknutog publiciste i hroničara sa Njeguša Lazara-Laza Božovića, ,,Đe je sjeme klicu zametnulo.”

Izdavač knjige je mjesna zajednica Njeguši. Knjiga se bavi predstavljanjem istaknutih umjetnika različitih umjetničkih profila koji su porijeklom i stvaralaštvom sa ovog područja. O knjizi su govorili istaknuti intelektualci i književnci: Ljubo Vulović, Borislav Cimeša, Božidar Proročić i sam autor. Ljubo Vulović je istakao da su publikacije ovakve vrste dragocjen doprinos savremenim kulturološkim procesima u Crnoj Gori. Njeguši imaju tu magiju na spoju kamena i planina i to je na neki način utkano u intelektualnu crtu stvaralaca sa Njeguša.

Borislav Cimeša je istakao da je knjiga plod rada autora koji je već dugo poznat i prepoznat po mnogobrojnim aktivnostima vezanim za afirmaciju rodnog kraja a nastala knjiga je upravo jedna od njih. Božidar Proročić je naveo: ,,Zanimljiva i dragocjena svjedočanstva i biografije: pisaca, likovnih i dramskih umjetnika, pjesnika, preko primijenjene umjetnosti i muzike, folklornog stvaralaštva, klapskog pjevanja itd pokazuju nam u kojim su sve sferama umjetnici bavili i dali itekako značajan i dragocjen doprinos.

Autor je u svom  pisanju bio uglavnom oslonjen kako na biografske podatke tako i na istoriografsku literaturu, i to na onu koja su u određenoj mjeri obuhvata i rezultate starijih publikacija.” Sam autor Božović je istakao: ,,Zadatak u pripremi ovakve publikacije bio je zahtjevan i složen. Zadovoljan sam da ovu knjigu čini plejada imena na koja smo sa punim pravom ponosni. Zapravo ovo je samo podstrek na moje dalje stvaralačke aitivnosti i istraživački rad koji je vezan za druge publikacije. ”Na samom kraju Ljubo Vulović dao je svojevrstan omaž jednoj od heroina sa Njeguša, Ljubici Vrbica-Perović čime je ova promocija na najljepši način završena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 + seven =