Održana promocija monografije Bokeljska mornarica


Promocija monografije Bokeljska mornarica, nematerijalna kulturna baština čovječanstva autora,  prof. dr Antuna Sbutege, admirala Monadic, održana je sinoć uz veliko interesovanje i prisustvo publike u  Samostanskom kompleksu Sv. Nikole na Prčanju.

Radi se o publikaciji koja obuhvata period od 12 vijekova trajanja ovog udruženja, prezentovanom u štampanom izdanju u tiražu od 500 primjeraka, sa bogatim ilustracijama.

Pored samog autora, gospodina Antuna  Sbutege, na promociji  su govorili: gdin Ratimir Martinović, generalni I umjetnički direktor KotoArt festivala, gdin Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru i gdin Slavko Dabinović, bibliotekar u penziji.

Na konferenciji Međuvladinog Komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine, 16.decembra 2021. godine,  Bokeljska mornarica Kotor je upisana na Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine, kao prvo takvo dobro Crne Gore.

Gospodin Sbutega je istakao da, Pjesan, poetski tekst Pava Kamenarovića, koji je usklađen sa muzikom koja prati Kolo Bokeljske mornarice, ističe ideju narodnog i vjerskog zajedništva:

“Svi zajedno – svi u kolo
Rukama ruke stisnimo
Potvrdimo svim okolo
Da slogu bratsku ljubimo;
Nasljedujmo to načelo
Što daše nama djedovi,
A Bog će dat – da veselo
Sl’jedit nas budu sinovi.”

Festival ovom publikacijom doprinosi čuvanju i unaprijeđenju naše vrijedne kulturne baštine i tradicije.

Izdavanje knjige su pomogli Ministarstvo kulture i medija, Opština Kotor, Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike, Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru i Crnogorska plovidba AD Kotor.