Održana promocija monografije Đeljoša Đokaja


Sinoć je u dvorištu Kuslevove kuće organizovana promocija monografije o stvaralaštvu umjetnika Đeljoša Đokaja, autorke Ljiljane Zeković. 

Na promociji su govorili autorka monografije Ljiljana Zeković, urednik i priređivač monografije Sead Đokaj i saradnica na izdanju Selma Đečević. Modetatorka je bila Hristina Bošković, saradnica JU Muzeji i galerije Podgorice.

Autorka monografije, istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković osvrnula se na cjelokupno stvaralaštvo Đeljoša Đokaja. “U realizaciji slika, grafika i crteža, dolazi do izražaja Đokajev izvanredan osjećaj za materijalizaciju, kojom do tančina, do najsitnijeg detalja, otkriva nervature prirodne supstance, kao što je na “isfašanim” portretima – glavama i figurama, skoro hiperrealistički, predstavljao teksture različitih materijala: drvo, metal, tkanine.”, istakla je Zeković. 

Saradnica na izdanju, Selma Đečević, kazala je da Đokajevo djelo pripada vrhovima našeg savremenog slikarstva i grafike te da je njegova monografija doprinos afirmaciji istinskih umjetničkih vrijednosti i kulturnog pluralizma Crne Gore. “U tom duhu, predajemo ovo značajno izdanje umjetničkoj publici u nadi da će u njemu prepoznati suštinsku vrijednost, diverzitet i kompleksnost višeslojnih međuprožimanja bogatog istorijskog i umjetničkog nasljeđa Crne Gore.”, istakla je Đečević.

Na kraju, publici se obratio i urednik i priređivač monografije Sead Đokaj, ističući da ona ima za cilj da sačuva od zaborava stvaralaštvo Đeljoša Đokaja i pruži mogućnost novim generacijama istraživača, na polju umjetnosti, da nastave da proučavaju i daju svoje vrijednosne stavove o njegovom respektabilnom djelu visokih umjetničkih dometa.

Monografija je izašla iz štampe kao izdavački projekat JU Muzeji i galerije Podgorice, u suizdavaštvu sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore.

Foto: Samir Lačević

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 + 3 =