Održana promocija monografije “Metafizika Mihaila Jovićevića“ autorke Selme Đečević


29.07.2021.

Sinoć je u Kuslevovoj kući organizovana promocija monografije “Metafizika Mihaila Jovićevića”, autorke Selme Đečević.

Na promociji su govorili istoričarka umjetnosti i likovna teoretičarka Ljiljana Zeković, istaknuti crnogorski umjetnik Dimitrije Popović i književnik i publicista Marko Špadijer. Na kraju, prisutnima se obratila i autorka monografije, kustoskinja Selma Đečević.

Prisutne je ispred JU Muzeji i galerije Podgorice pozdravila Hristina Bošković, moderatorka događaja.

Špadijer je akcenat stavio na knjigu, ali i na prijateljstvo koje je imao sa Jovićevićem. “Naše višedecenijsko drugarstvo počivalo je na onoj vrsti povjerenja koje protokom vremena postaje sve čvršće. Mujo je znao da uvijek može računati na mene, a ja sam u njegovom domu i ateljeu prisno dočekan (…) Za razliku od onih koji u njegovim slikama vide religijsku umjetnost, ja njegov opus dominantno doživljavam kao neku vrstu moderne metafizičke simbioze vizantijskog freskog slikarstva i bokeškog baroka.”

“Monografija autorke Selme Đečević umjetnice i teoretičarke umjetnosti, koja se bavi problematikom, koju je definisala i nazivom knjige “Metafizika Mihaila Jovićevića” predstavlja izuzetno značajnu publikaciju koja apriorno zadovoljava sve naučne i stručne reference. Međutim, ono što je čini jedinstvenom je Selmin pristup kompleksnoj likovnoj poetici Mihaila Jovićevića i njegovoj personalnoj kognitivnoj i emotivnoj samorječivosti.”, navela je istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

Dimitrije Popović osvrnuo se razvojne procese crnogorske likovne scene i rad umjetnika koji su oblikovali njene najznačajnije tokove, ističući stvaralaštvo Mihaila Jovićevića kao izuzetan doprinos afirmaciji samosvojnog umjetničkog izražavanja i razvoju crnogorske likovne scene.

Na kraju, publici se obratila i autorka Selma Đečević koja je naglasila da je cilj ove monografije da dâ doprinos punoj afirmaciji grandioznog opusa Mihaila Jovićevića koji, kroz vrijeme, nije bio na adekvatan način prepoznat. Istakla je da ova publikacija daje doprinos uvažavanju naših vrhunskih umjetničkih vrijednosti, među kojima se nesumnjivo nalazi Jovićevićevo djelo.

Monografiju “Metafizika Mihaila Jovićevića” objavili su Muzeji i galerije Podgorice, a objavljivanje knjige pomogla je Fondacija “Ćano Koprivica”.

Foto: Samir Lačević

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 2 =