Održana promocija Panorame pjesničkog stvaralaštva Bošnjakinja Crne Gore Lirska Hedija u Beranama

            Da ramazanske večeru imaju svoju draž i kulturološku dimenziju pokazala je sinoćnja vrijedna promocija dvije panorame savremenog pjesništva Bošnjakinja, Crne Gore koje su priredili Božidar Proročić i Dijana Tiganj: Lirska hedija i Lirski zinet.

U vakufskoj kući u strogom centru Berana sinoć 14.04. 2023. godine. Na promociji ove dvije značajne publikacije govorili su: profesorice Senada Đešević i Dijana Tiganj, moderatorka večeri je bila Lejla Tiganj, svoje stihove kazivala je pjesnikinja Zerin Murić iz Rožaja. Briljantan osvrt na ove dvije značajne publikacije i posebnu draž večeri sažela je istaknuta pjesnikinja i borac za prava žena Rebeka Čilović koja je između ostalog istakla: ,,Ljepota pisane riječ mladih autorki pokazuje njihovu istinsku sublimaciju lirskih osjećanja duboko stakanih u sebi. Ta sublimacija je prezentovana na najljepši način i čini da njihova poezija bude zapažena. Pored toga pjesma je jedan od najljepših vidova prezentacije autorki ali i ženskog pisma.” Profesorica Senada Đešević je istakla: ,,Ovako vrijedne knjige podstiču postojeće ali sigurno neke nove autorke da zavole i uđu u čarobni svijet poezije i da same knjige predstavljaju veliki i izuzetan doprinos očuvanja kulture Bošnjakinja ali i samih Bošnjaka.” Dijana Tigan, pjesnikinja i profesorica je u svom obraćanju kazala: ,,Želja nas priređivača bila je da ukupno u obje knjige objedinimo autorke sa prostora Crne Gore, smatrali smo da poezija Bošnjakinja nije dovoljno afirmisana ni prezentovana kao ni žensko pismo. Iskreno vjerujem da ćemo sa Lirskom hedijom i Lirskim zinetom podstaći mnoge mlađe autorke da pišu i da nastave lijepu tradiciju pisane riječi kao najvećeg postamenta savremenog čovječanstva.

Organizatori poetskog muhabeta su NVO Bijeli ljiljan i Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori. Projekat je podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori. Kordinatori programa su bili Božidar Proročić i Enver Muratović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − five =