Održane tri promocije Kastelove knjige u HrvatskojIzdavačka kuća Shura publikacije iz Opatije i Hrvatsko književno društvo, od 20. do 26. maja 2019. godine, organizovali su predstavljanje hrvatskog izdanja poezije crnogorskog, južnoslovenskog i mediteranskog pjesnika Borisa Jovanovića Kastela Testament u školjkama uz svesrdnu podršku crnogorske ambasade Crne Gore u Republici Hrvatskoj.

Prvo poetsko veče održano je u uglednoj knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu a o Kastelovoj knjizi govorili su izdavač  Shura Dumanić, pjesnikinja i esejistkinja Darija Žilić i književnik Valerio Orlić, počasni predsjednik Hrvatskog književnog društva. U veoma interesantnim izlaganjima i kasnijim razgovorima sa prisutnim ljubiteljima književnosti i Mediterana, svi su se složili da Kastel slovi za jedinstvenog pjesnika mediteranskog senzibiliteta, koji vremenski i prostorno prenosi iskonsku vibraciju Sredozemlja i njome obogaćuje naše živote i naše viđenje svijeta. Poezija koja premošćuje stoljeća i spaja obale, kulture i zemlje, kruh i sol je one memorije nužne za budućnost, za našu ukotvljenost u vremenu i prostoru. Ako sjećanja biramo, onda je ovo poezija koju treba birati.

Istovremeno, citirane su riječi velikog evropskog intelektualca, spisatelja i mediteraniste Predraga Matvejevića, Kastelu u čast – Da sam prije imao u ruci tvoje knjige, neke bi stranice moga „Brevijara“ bile drukčije, bolje. Rado te čitam već otprije i mislim – evo prvaka onih koji će poslije mene, bolje od mene, reći sve što treba o Jadranu i Mediteranu.

Dan kasnije, u riječkoj knjižnici i antikvarijatu Ex-libris, poznatom po promovisanju pjesnika regionalnog i evropskog ugleda, o Kastelovoj poetici, govorili su izdavač Shura  Dumanić, Valerio Orlić i Ernie Gigante Dešković, predsjednik Hrvatskog književnog društva potencirajući važnost Kastelove poezije u turbulentnim vremenima za sve naroda i kulture Mediterana, pridruživši našeg autora plejadi desetak najznačajnijih pjesnika Mediterana uz rame Danielu Dragojeviću, Jakši Fiamengu, Ivanu V. Laliću, Luku Paljetku, Tonku Maroeviću…

Završno predstavljanje knjige Testament u školjkama održano je u svečanoj sali gradske vijećnice grada Korčule 25. maja u okviru međunarodne književno-znanstvene manifestacije Dani Petra Kanavelića održane već peti put u organizaciji Hrvatskog književnog društva i podršku Ministarstva kulture Hrvatske i grada Korčule. U svom obraćanju prisutnim kolegama i korčulanskoj publici, Kastel je, između ostalog, vrlo slikovito  naglasio da u okeanu svoje poezije postoji bezbroj mora čiji civilizacijski huk održava naš identitet i kojima ispisujemo svoje prosvijetljenje Mediteranom.

Kroz ovu petogodišnu međunarodnu manifestaciju predstavljeni su lik i djelo baroknog hrvatskog pjesnika Petra Kanavelića iz ugla tridesetak eksperata iz Hrvatske i bivše Jugoslavije. Kao i svake godine, nagrađeni su najbolji znanstveni radovi domaćih i stranih autora. Za 2019. godinu međunarodnu nagradu Petar Kanavelić dobio je makedonski književnik Igor Krajčev, dok je Aljoši Milatu dodijeljena nagrada za domaćeg autora. Ove godine organizator je odlučio da svakih pet godina dodijeli prestižnu nagradu za promicanje hrvatske kulture i lika i djela Petra Kanavelića u svijetu tako da je prestižna nagrada Korkyra melaina dodijeljena bugarskoj književnici Vanji Angelovoj.