Održano autorsko veče i promocija ,,Bumeranga valova” Borisa Jovanovića-Kastela na Cetinju


U sklopu JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” sinoć 3. juna 2021. godine, je održana promocija knjige ,,Bumerang valova” i razgovor sa Borisom Jovanovićem-Kastelom. Kritika ga smatra najznačajnijim crnogorskim pjesnikom mediteranske orijentacije i uglednim imenom južnoslovenske i mediteranske književnosti. Boris Jovanović-Katel je autor tridesetak knjiga.  U punoj sali JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” razgovor sa istaknutim autorom je vodio književnik i publicista Božidar Proročić dok je stihove maestralno kazivala Saška Božović dajući posebno lijepu notu ovoj večeri.

Božidar Proročić, direktorica biblioteke Njegoš Irena Nenadović i
Boris Jovanović Kastel

Mediteran o kojem pjeva i pripovijeda Kastel itekako postoji na mapama. Ali onaj njegov pravi, istinski, treba prije svega udahnuti, doživjeti, osjetiti na suštinski način. Okom u oko,  srcem u srce. Zato je povodom Bumeranga valova,  zbirke  u izdanju opatijske Shura publikacije i napisano: – „Kastel slovi za jedinstvenog pjesnika mediteranskog senzibiliteta, koji vremenski i prostorno prenosi iskonsku vibraciju Sredozemlja i njome obogaćuje naše živote i naše viđenje svijeta. Poezija koja premošćuje stoljeća i spaja obale, kulture i zemlje, kruh i sol je one memorije nužne za budućnost, za našu ukotvljenost u vremenu i prostoru. Ako sjećanja biramo, onda je ovo poezija koju treba birati“. Autor pogovora, bosanskohercegovački književnik Nedžad Ibrahimović, o Kastelovoj poeziji, između ostalog, zapisuje – „Ove su pjesme ”živi“ arheološki ostaci, ovo su plutajuće amfore sa jednog strasnog pjesničkog istraživanja i putovanja korpusima mediteranske simbolike, mediteranskog duha i tijela. Kastelov jezik iznosi rudimentarno bogatstvo mediteranske povijesti i pokazuje granice jezika koje se uvijek pojave u susretu sa nepojamnim i koje, tek tada, o tome nepojamnom najbolje govore.” Dakle, Kastelova poezija i poetika jedinstvenih mediteranskih navigacija i solarnih biljega čine ga jedinstvenim pjesnikom na našim prostorima. Odabir Mediterana i njegovih čuda za centar svoga pripovijedanja kod Kastela nije stvar slučaja ili isključivo sopstvenog nahođenja: tragajući za istorijom svijeta po bibliotekama, stvarnim i onima u svom srcu, (koja je vremenom prerasla u ličnu istoriju ) autor pronalazi, uprkos sve većem značaju ostrvlja i izmiještanja mora iz centra priča, da je Mediteran ipak prvo od svih mora. Pripovijedajući o Mediteranu, Kastel ne želi da ga opiše, već da stvori jedan drugačiji, osobeni  svijet, u kojem stvari imaju prizvuk drevnog, biblijskog i ličnog. U kojem su i mora takva, ali koja opet nijesu mora samoće.

Tokom razgovora Boris Jovanović-Katel je govorio o Mediteranu, poeziji emocija protkanih najljepšim dodirima sakrivenim u plavim valovima koji zapljuskuju naše živote. Publika je pažljivo pratila razgovor sa piscem Borisom Jovanovićem-Kastelom i tokom cijele večeri probljeskivali su brojni aplauzi koji su pratili autorove impresije i duh Mediterana kojim je ove večeri bila ispunjena JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” ali i samo Cetinje. A sa Cetinja i ka Cetinju su vodili mnogbrojni pjesnički putevi i inspiracije. Sigurno je da će autor ovo veče ali i publika pamtiti kao jedno od najljepših u Prijestonici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 1 =